Hoogste tijd voor Nederlandse angel investors om kloten op hakblok te leggen [rant]

Hoogste tijd voor Nederlandse angel investors om kloten op hakblok te leggen [rant]

This article will take you 3 minute(s) to read

Het is weer eens een keer zover. Dagelijks krijgen wij melding binnen van een angel-ronde van een early stage Nederlandse startup. ‘Chapeau!’, denken wij dan altijd direct op de redactie van Silicon Canals. ‘Het geld klotst tegen de plinten’ is inmiddels onze gevleugelde kreet op onze Facebook. Maar direct wordt onze vreugde omgezet in teleurstelling: er wordt niet bekendgemaakt hoeveel geld er is opgehaald (‘mag niet’)of nog erger: de namen van de angel investors worden niet bekendgemaakt.

Bange schijters

Ik zal het maar eens recht voor zijn raap zeggen. Anonieme Nederlandse angel investors: jullie zijn een stelletje bange schijters. Lafbekken. Wel het risico nemen met je geld, maar niet de klappen vangen als het een keer mis gaat. Zo werkt het dus niet. Dan ben je geen angel investor. Dan ben je een veredelde bankier. Niet eens. Je bent een wandelende portemonnee. Zo.

Mee aan het ondernemen

Op de achtergrond bljven, dat is dus niet waar investeren over gaat. Waar dan wel over? Ondernemen. Angel investors, zeker de vroege vogels, zijn net zo goed mee aan het ondernemen als de founders zelf. Iedereen zal dat met mij eens zijn. Dat betekent dat je er in goede tijden en slechte tijden in moet staan. Put your mouth where your money is. Je kunt niet halfslachtig meedoen; je bent in, of je bent uit.

IJkpunten

Het is niet alleen vanuit de ondernemersrol bezien noodzakelijk. De hoogte van het funding-bedrag en de (rol van de) angel investor zijn belangrijke ijkpunten in de geschiedenis in de maak van de startups. Ze dragen dus expliciet bij aan het vertrouwen in en daarmee het mogelijke succes van een startup. Het levert pers op, en ook goede pers. Het wekt vertrouwen bij partners, stakeholders en (vervolg)investeerders. Het zorgt voor een goede employer brand: een transparante startup is een betere werkgever, althans in mijn ogen.

Angsthazencultuur

Ik snap het wel, ergens. Het hoort een beetje bij de Nederlandse angsthazencultuur. Steek je kop maar niet boven het maaiveld uit, dat soort ongein. Die tijd is denk ik nu wel voorbij. Geen kwaad woord van mijn kant, dat beloof ik bij deze, tenzij daar aanleiding toe is. Vanaf nu gun ik elke angel investor in Nederland zijn succes (hoera!) en zijn falen (jammer, volgende keer beter).  Maar dan moet je jezelf wel kenbaar maken. En de ronde aankondigen.

Kloten op hakblok

Als je lef genoeg hebt om een paar ton in de geinige app van een paar onervaren broekies te steken, ben je ook mans (m/v) genoeg om vooraan te staan bij winst of verlies. Het is nu echt de hoogste tijd voor Nederlandse angel investors om hun kloten op het hakblok te leggen. Laat horen wat jij ervan vindt in Disqus hieronder.

Image: TaxCredits/Flickr/CC

 • dus remco, welke startups heb jij gefund?

  • Haha. Wat dacht je van inmiddels al duizenden euro’s in Silicon Canals? Plus: duizend dollar in InboxPro. Verder niet. Ik ben dan ook geen angel investor. Nog niet in elk geval.

 • Denk meer dat het op twee andere punten stukloopt in NL:
  1. tonen succes/rijkdom
  2. toeloop

  ad 1. – in NL is het not-done om succesvol te zijn/geld te hebben, iemand die even een paar ton in zoiets riskants als een startup steekt hoeft dus niet op veel sympathie te hopen.
  ad 2. – jezelf in de picture zetten als angel levert een oneindige stroom aanvragen van jan en alleman op, waaronder voornamelijk veel gekkies.

  Voor het systeem als geheel ben ik het overigens met je eens dat meer transparantie goed zou zijn.

  • 1. Ach ja, die tijd is dus wel geweest, vind ik persoonlijk. Als wij innovatief willen blijven dan moeten we de mensen die daar geld in stoppen felliciteren, niet uitjouwen.
   2. Gekkies zijn er altijd. Het is denk ik daarom belangrijk dat angels zichzelf daar tegen wapenen door gewoon een eigen website te hebben. Het heeft ook voordelen, de pitch decks komen naar je toe. Daar zou ik wel raad mee weten. Scheelt een hoop tijd, lijkt mij. Een investering is geen investering, dus je zult er toch meer moeten doen.

   • Doordat de Nederlandse angel niet te koop staan betekend het dat de angel via je eigen netwerk moet komen, je kun je immers niet bij “vreemde” angels aankloppen. Dat is in mijn ervaring doorgaans beter voor de relatie met een angel.

    Transparanties is overigens geen slechte zaak.

x
We love ya! All you have to do now is LIKE us:Already liked? Get outta here ;-)