Ook ABN AMRO gaat miljoenen in fintech startups investeren

Ook ABN AMRO gaat miljoenen in fintech startups investeren

This article will take you 3 minute(s) to read

ABN Amro gaat met het Digital Impact Fund tien miljoen euro investeren in startups die zich bezighouden met het digitaliseren van financiële producten en diensten. Het fonds heeft tien miljoen euro ter beschikking, met investeringen tussen de 250.000 en 1.500.000 euro. Voorwaarde: de startup moet al een product hebben gelanceerd, inmiddels in de groeifase bevinden en apps of technologieën ontwikkelen die nuttig zijn voor de klant of de bedrijfsvoering van de bank.

Motivatie

De motivatie van de bank voor de investering klinkt inmiddels als het bekende verhaal dat we bij soortgelijke berichten hoorden: startups kunnen profiteren van de drie gouden pijlers van een groot bedrijf (klanten, expertise en investeerdersnetwerk), het investerende bedrijf kan op zijn beurt leren van de innovatiekracht, kennis en technologie van jonge denkers met verrassende en nieuwe ideeën. In het bericht dat we gisteren schreven over de samenwerking tussen Centraal Beheer Achmea en Startupaccelerator Startupbootcamp werd bijvoorbeeld praktisch hetzelfde gezegd.  Ook ING heeft recent een accelerator geopend voor fintech startups met een vergelijkbare belofte.

Potentiële bedreiging

Dat getuigt niet van originaliteit. Want laten we eerlijk zijn: de voornaamste reden dat er door zo’n grote bank wordt geïnvesteerd in een beginnende startup met een potentieel interessant product is om te voorkomen dat deze zonder de investering doorgroeit tot een potentiële bedreiging, of erger: dat ze in zee gaan met een concurrent. Dat startups een steeds grotere bedreiging worden voor Europese banken staat immers vast: in september berichtten we nog dat onderzoek van Deloitte uitwees dat banken gezamenlijk rond de 22 miljard aan omzet kwijtraken door fintech-startups die nieuwe betaaldiensten ontwikkelen.

Autonomie

De bank belooft daarom ook ‘launching customer’ te zijn, dus afname van het product is gegarandeerd en de banden met de startup veilig gesteld. Vanzelfsprekend is het bijzonder fijn om een kolos als ABN aan je zijde hebben. De vraag blijft altijd hoeveel autonomie startups dan inleveren bij het aannemen van een investering, en of hun app of technologie daadwerkelijk de kans krijgt om een mooie ontwikkeling door te maken in plaats van uiteindelijk te worden opgeslokt door een grote, onpersoonlijke organisatie. Zoals bijvoorbeeld in het geval van MyOrder is gebeurd bij de Rabobank.

Toekomst veilig stellen

Het draait natuurlijk ook om de klanten van de bank: “Door samen te werken met FinTech startups profteren onze zakelijke en particuliere klanten van slimme innovaties in onze dagelijkse dienstverlening.” En: “Door de kennis, technologie en innovatiekracht van de startups aan te wenden, kunnen we gezamenlijk onze klant betere digitale financiële producten en diensten bieden.” Kortom: met dit soort investeringen willen banken niet alleen startups helpen bij het ontwikkelen van hun product, maar ook hun eigen toekomst veilig stellen voor potentiële concurrentie. Dat is natuurlijk meer dan logisch, maar het maakt de formulering van de motivatie niet minder onjuist.

Daalder

Het Amsterdame Daalder werkt ook aan een platform waarmee afgerekend kan worden met een smartphone. De startup haalde onlangs nog 400.000 euro binnen. Gebruikers storten geld in de Daalder-app en kunnen daarmee bij aangesloten winkels makkelijk afrekenen. Voordeel voor de winkelaars is dat ze niet hoeven te investeren in prijzige hardware zoals pinkastjes of NFC-lezers.

BUX

Ook beleggingsstartup BUX kan interessant zijn voor de bank. De app maakt het mogelijk om zonder ervaring spelenderwijs te beginnen met beleggen. Dat sluit aan bij de wensen van ABN AMRO om het gebruiksgemak van producten voor hun gebruikers te vergroten. BUX heeft onlangs in een investeringsronde al 1,7 miljoen euro veilig gesteld, dus ze zijn in ieder geval bekend met grote bedragen.

  • Alain le Loux

    In feite een “schijt” strategie dus van ABN AMRO. Bang voor hetgeen komen gaat (heb zelf ABN AMRO in enquêtes hier drie jaar geleden al voor gewaarschuwd); en dus maar beetje investeren, zodat ze een vinger in de pap hebben. Voortbordurend op de “schijt” strategie is die 10 miljoen dan wel weer erg weinig. Er blijft nauwelijks dienstverlening over voor de grote banken: ze zijn te traag, te log, belachelijke administratieve processen voor het aanvragen van een rekening (en dan krijg je anno 2015 een pak papier terug !!), etcetera, etcetera…

  • Menno van Leeuwen

    Mooi om over onze rationale en strategie te lezen van het fonds. Belangrijk om te benadrukken is dat het fonds onderdeel is van een aantal initiatieven waar we de samenwerking met startups mee willen verbeteren. Tuurlijk zoeken we op die manier naar nieuwe bedrijfsmodellen, tuurlijk zoeken we naar lessen om sneller naar de markt te komen met gave producten, maar ook: we willen op deze manier het startups, innovatieve ondernemers, ondersteunen, helpen groeien. Dat is goed voor de startup, voor BV Nederland en uiteindelijk ook voor banken. Slim kapitaal beschikbaar hebben daarvoor een mogelijke katalysator. We zijn ook nieuwsgierig hoeveel animo er daadwerkelijk voor is en hoe we tot winwins kunnen komen waar onze klanten echt blij van worden. Vooralsnog in een dag meer dan 10 aanvragen. Dank voor jouw suggesties Remco. Zijn idd mooie fintech startups die ik al vaak als voorbeeld gebruik. Meer suggesties welkom!

    • Bedankt, maar ik heb het artikel niet geschreven. Op een paar feitelijke toevoegingen na. Het zou wel goed zijn om je gedachten nader toe te lichten, heb al opdracht gegeven voor een vervolg-interview. Als je daar interesse in hebt natuurlijk!

x
Pretty please with sugar on top - like us:Already liked? Get outta here ;-)