Amsterdamse fintech startup krijgt miljoenen uit Silicon Valley

Amsterdamse fintech startup krijgt miljoenen uit Silicon Valley

This article will take you 2 minute(s) to read

Beleggings-startup BUX, makers van de gelijknamige app waarmee iedereen zonder ervaring spelenderwijs kan beginnen met beleggen, heeft een investeringsronde van 1,7 miljoen euro veilig gesteld. Opvallend genoeg is de belangrijkste investeerder een VC uit Silicon Valley die vooral in de gamewereld investeert.

Funding uit Silicon Valley voor BUX

De funding is voornamelijk afkomstig van Initial Capital, een Venture Capitalist met kantoren in Silicon Valley en Londen. Die hielp onder andere gaming bedrijven zoals Space Ape, Super Evil Megacorp en Supercell te groeien. Het is een opmerkelijke stap van de game-wereld naar de financiële, maar volgens BUX CEO Nick Bortot is het heel logisch: “BUX is het resultaat van een kruisbestuiving tussen twee sectoren: die van gaming en trading – een goed startpunt voor radicale innovatie. Met de deelname van Initial Capital kunnen we nu als fintech bedrijf gebruik maken van de kennis van één van de belangrijkste investeerders in de gaming sector.”

Gamers en financiële mensen

Voor de in de gamewereld goed ingevoerde Shukri Shammas, founder en partner van Initial Capital, biedt BUX weer een mooie kans om andere markten te gamificeren. “Je hebt daarvoor een uniek team nodig van mensen die elkaar van nature niet opzoeken: gamers en mensen met ervaring in de financiële markten. Maar ook vanwege de groei die BUX in nog geen jaar heeft laten zien, zijn we super enthousiast over onze deelname in BUX.”

Wereldwijd

De investering zal BUX gebruiken om de groei sneller te laten verlopen. Wereldwijde uitbreiding is daarbij een grote wens. Het platform is nu al live in Nederland en het Verenigd Koninkrijk, eind 2015 wordt Duitsland daaraan toegevoegd. Bortot hoopt daarna verder uit te kunnen rollen naar andere delen van de wereld.

Nieuwelingen op de beurs

BUX startte nog geen jaar geleden in Nederland. Op dit moment heeft de app meer dan 200.000 gebruikers in Nederland en Groot Brittannië. BUX weet voornamelijk nieuwelingen geïnteresseerd te krijgen in de beurs, 79% van de gebruikers heeft nauwelijks tot geen beleggingservaring. Deze beginners kunnen in de app ‘droog’ oefenen met nep geld. Tot nu toe is de totale waarde van de ‘echt geld’-transacties 1,6 miljard euro.

Fintech50 startup

De Amsterdamse Fintech startup begon in 2014 en heeft al een investeringsronde achter de rug. Verder maakt BUX onderdeel uit van de Londense Fintech50 – een lijst van de 50 meest veelbelovende Europese financiële startups. Aan deze nieuwe investeringsronde deden, naast Initial Capital, ook fintech investeerder Velocity Capital en 5Square mee. De eerste financieringsronde is gefinancierd door investeerder Orange Growth Capital en de oprichters van BUX.

 • Michiel

  Wat is het nut van BUX? Beurshandel levert bijna altijd verliezen op (behalve voor de eigenaar van het casino). 79% van BUX’ klanten heeft nauwelijks tot geen beleggingservaring. De investering door de gaming-VC doet mij vermoeden dat BUX een financiële Candy Crush Saga wil worden.

  • haanstra

   “Wat is het nut van BUX?”
   “79% van BUX’ klanten heeft nauwelijks tot geen beleggingservaring.”

   Het antwoord ligt al in je vraag verscholen. Het nut van BUX is dat je dmv gamification beter kunt leren beleggen. En dat willen de meeste klanten blijkbaar ook graag want het leeuwendeel belegd met nepgeld/funbux.

   Beleggen is voor mij een lucratieve hobby – maar ieder moet zelf natuurlijk z’n doelen bepalen.

   • Michiel

    Bux lijkt er vooral op gericht om mensen te laten handelen. Zo verdient Bux ook zijn geld. Terwijl actieve handelaren iha zeer slechte rendementen behalen, niet in het minst door de kosten van het handelen. Wil je goede rendementen behalen, koop gewoon een indexfonds en leg het weg.