Climate-KIC Accelerator stoomt cleantech startups klaar voor de markt

Climate-KIC Accelerator stoomt cleantech startups klaar voor de markt

This article will take you 3 minute(s) to read

Startups met een goed idee om de wereld van de ondergang te redden, maar geen idee hoe ze dat op de markt moeten brengen doen er goed aan eens te kijken naar de accelerator van Climate-KIC. Dit 18 maanden durende programma stoomt cleantech startups klaar voor de markt met training, coaching en funding. Aanmelden voor Climate-KIC kan nog tot 31 augustus.

Unieke cleantech accelerator

Climate-KIC is de enige accelerator van Europa die zich puur en alleen richt op cleantech startups. Het is een initiatief van het European Institute of Innovation & Technology van de Europese Unie, dat constateerde dat het cleantech startups vaak niet ontbrak aan technologische kennis of ambitie, maar wel aan commercieel inzicht. De accelerator is speciaal ontworpen om goede ideeën klaar voor de markt te maken.

Netwerk en coaching

Climate-KIC heeft daarvoor een breed arsenaal aan gereedschappen beschikbaar. Zo hebben een netwerk van zo’n 200 gerenommeerde organisaties door heel Europa waarmee ze samenwerken. In Nederland zijn dat onder meer TNO, Luchthaven Schiphol, KLM en de grote universiteiten uit Delft, Utrecht en Wageningen. Daarnaast kunnen startups rekenen op coaching van ervaren mentoren. Deelnemers worden bijgestaan door onder andere Hans Westerhof en Joachim Blazer die ook nauw betrokken is bij Yes!Delft.

Bootcamps en funding

Het programma van Climate-KIC duurt 18 maanden en bestaat uit drie fases. Bij fase 1 wordt er gezorgd dat het fundament goed staat en er een goed idee is over de vraag, het aanbod en mogelijkheden tot opschalen. Via een bootcamp, verschillende workshops en coaching wordt gezorgd dat het fundament goed staat voor er in fase 2 contact wordt gezocht met potentiële klanten, om in de laatste fase toe te werken naar de verkoop van het product. Elke fase is voorzien van bootcamps, workshops, intensieve coaching en funding die bij fase 1 al direct bestaat uit een gift van €10.000.

In de voetsporen van Nerdalize

Het programma start drie keer per jaar en heeft al een hele serie aan succesvolle startups in heel Europa in het zadel geholpen. In Nederland zijn dat er al vele tientallen alumni, waaronder bekende namen als Eternal Sun en Nerdalize. Vooral die laatste was recent groot nieuws toen ze als Climate-KIC alumnus een samenwerking begonnen met energieleverancier Eneco om hun slimme radiator bij mensen thuis te krijgen.

Inschrijven kan nog

Het inschrijven voor de accelerator van Climate-KIC kan nog tot tot en met 31 augustus. Als jouw startup een baanbrekend idee heeft over hoe nieuwe technologie is te gebruiken om klimaatverandering tegen te gaan of – nog beter- terug te dringen, dan kun je je aanmelden. De meeste activiteiten vinden plaats in het pand van YesDelft! maar er zijn workshops en trainingen door heel Nederland. Verder moeten jij, je co-founders en team volledig beschikbaar zijn tijdens het programma en moet wereldheerschappij hoog op je to-do lijst staan. Eind september wordt bekend gemaakt welke startups geselecteerd zijn voor de Climate-KIC Accelerator, het programma begint 5 oktober.

Aanmelden voor Climate-KIC doe je hier.