Vooral Griekse en Sloveense startups bij Startupbootcamp HighTechXL editie 3

Vooral Griekse en Sloveense startups bij Startupbootcamp HighTechXL editie 3

This article will take you 4 minute(s) to read

De Nederlandse accelerators beginnen langzaam volwassen te worden, en daarmee worden de Selection Days van programma’s als Rockstart en Startupbootcamp steeds interessesantere aangelegenheden. Gisteren selecteerde het Eindhovense Startupbootcamp HightechXL de elf startups die mee mogen doen aan de derde editie van hun high-tech en hardware groeiversneller die over 61 dagen van start gaat.

Grieken en Slovenen

Van connected fietsen, tot koekjes printende 3D-printers, van koeien voerende robotten tot mobieltjes die walkietalkie’s worden: de gekste innovaties kwamen voorbij. Grieken en Slovenen waren wederom goed vertegenwoordigd, via eerdere deelnemers zijn er goede connecties gelegd met beide landen via zogeheten Fasttrack Programs ter plaatse.

Niet eens

Ik was het dit keer niet geheel eens met de keuze. Een paar sterke kanshebbers, zoals het revolutionaire Oscion (een kleinere antenne voor mobiele apparaten), Save Drive Insights (real time tracking van rijgedrag) en Solumbro (een connected parasol voor de vakantiehoreca) haalden de laatste elf niet. En dan werd zelfs de coolste ‘startup’ van allemaal ook afgewezen: de hybride ‘hypercar’ Savage Rivale. Deze supervette kruising tussen een sportwagen en een rijdende jacht van Nederlandse (!!) makelij moet in een oplage van 50 gemaakt gaan worden en gaat anderhalf miljoen euro kosten, maar ontbeerde een solide team – een zware vereiste voor een accelerator.

Koekje 3D-printen

Guus Frericks, het opperhoofd van SBC HighTechXL, had het op het podium ook al voorspeld. Normaal kwam zijn ‘lijstje’ altijd redelijk overeen met de uiteindelijke selectie, maar dat zou dit keer godsonmogelijk worden. De beste manier om hem te overtuigen? Een koekje 3D-printen op het podium, zoals 3DbyFLOW deed bijvoorbeeld.

3DbyFLOW

byflow

Deze Nederlandse startup print niet alleen koekjes in 3D, maar ook hele (Sterren)-maaltijden. Zelfs NASA heeft interesse in 3DbyFLOW. Vet idee.

PEL30

Slovenen, die zijn getalenteerd. Zo blijkt. Deze jonge club genaamd PEL30 heeft een 3D-printer gebouwd die sneller, stiller is en meer materialen aankan. Voor ruwweg dezelfde prijs als een Ultimaker heb je een LOV3D. Die mogen wel op gaan passen, want ze willen binnenkort naar Kickstarter.

Unconstrained Robotics

Koeien voeren, of spullen in een warenhuis ophalen. Het zijn taken die makkelijk door een robot gedaan kunnen worden. Helaas nog niet volautomatisch. Het Nederlandse Unconstrained Robotics haalt die laatste drempel weg met hun zelfrijdende koeienvoerder.

ST3

Hoe hard rende Robben tijdens het afgelopen WK tegen Spanje tegenstander Sergio Ramos eruit? Met liefst 37 km/u. Via de Nederlandse ST3 – Internet of Things voor profsporters – weten voetbal trainers dat in de toekomst in real time. En wellicht de televisiekijker ook.

Tomotech

Deze Griekse startup verhoogt de kwaliteit van een MRI-scan, tot wel 90% (normaal slechts 65%). Betere resolutie leidt tot een betere diagnose, aldus Tomotech.

Gotoky

gotoky_web_feat-talk_1

Gotoky is een walkie-talkie, maar dan via je mobiele telefoon. Wat? Ja, dat. Handig voor bergbeklimmers, offpiste skiërs, mensen die in afgelegen gebieden of op een boorplatform werken. Bereik via GSM is niet meer nodig via deze Sloveens startup. Binnenkort op Kickstarter.

Sensoraide

Deze Griekse startups ontwikkelt nodes met sensoren voor de landbouw die onder andere luchtvochtigheid en bodemkwaliteit meten. Handig is Sensoraide voor bijvoorbeeld wijnmakers, die hoeven niet meer te sproeien met gif op basis van de staat van rozen.

SRM Solutions

Deze Nederlandse startup zorgt voor een beter motormanagement, doordat bij het indrukken van het gaspedaal de inspuiting niet naar lucht hoeft te happen. Resultaat? Meer power, lager verbruik. Dit zal zeker in de racesport hoge ogen gaan gooien.

Brite Solar

Brite Solar uit Griekenland produceert lichtgewicht, transparante zonnepanelen voor kassen.

Cookee

Cookee uit China is een slimme fiets uit een stuk met een geïntegreerd slot, maar ook een connected bike met een app en alles erop en eraan. Voor 400 euro. Wil ik. Binnenkort op Kickstarter.

Green Desalination

De laatste Griekse startup. Deze zorgt ervoor dat afvalwater niet bijdraagt aan de ontzilting van de oceanen.

Welke startup vind jij interessant? Laat het weten in de comments.