Deze 12 ‘feestelijke’ startups gaan bij ADE Green voor plekje bij Open House

Deze 12 ‘feestelijke’ startups gaan bij ADE Green voor plekje bij Open House

This article will take you 6 minute(s) to read

Van de kartonnen tenten van KarTent tot de automatische fotoalbums van ReSnap. Ze kunnen allemaal de festivalwereld een stukje beter en groener maken. Dat is precies waar de incubator Open House naar op zoek is. En tijdens het Amsterdam Dance Event kunnen die startups zich mooi presenteren.

Van Nature Calls naar ADE Green

Tijdens de Nature Calls competitie van accelerator Open House zijn twaalf startups geselecteerd. Vijf daarvan maken kans om te pitchen op de eendaagse conferentie ADE Green, tijdens het Amsterdam Dance Festival. De winnaar daarvan kan vervolgens weer instromen in het de Open House accelerator-programma van ondermeer ID&T, wat begint met een funding van €25.000. Dit zijn de twaalf kanshebbers:

Pelican House hoofdtelefoons

Pelican House laat je voor €5 per maand een high-end hoofdtelefoon huren. De hoofdtelefoon is modulair opgebouwd. Als er iets stuk is krijg je binnen 4 dagen gratis een vervangend onderdeel opgestuurd, wat je er zelf in kunt knutselen.

Founders van Pelican House met hun huur-hoofdtelefoons.

Founders van Pelican House met hun huur-hoofdtelefoons.

Kien modulaire speakers

De heren van Kien zijn al eerder voorbijgekomen op deze site. Ook hun speakersysteem is modulair opgebouwd, waardoor je het naar hartelust kunt uitbreiden of juist los kunt trekken. Daarom kan een Kien systeem gebruikt worden als draadloze speaker in het park, maar ook als thuisbioscoop.

9Waves muziek-aggregator

Je favoriete artiesten volgen is veel werk. De een plaatst updates op Facebook, de ander zet nieuw materiaal op Soundcloud terwijl een derde tours aankondigt via Twitter. 9Waves voorkomt met een slicke app teveel gedoe door informatie over artiesten van verschillende bronnen te verenigen en helder en overzichtelijk te presenteren.

Glance festivaldatingapp

Tinder voor op een festival. Waarom niet? Je bent er tenslotte toch om een leuke tijd te hebben. De app GLANCE laat je festivals selecteren, waarna je kunt zien wie er nog meer gaan. Als je iets (lees: iemand) ziet die je leuk vindt, druk je op op ‘like’. Is de like wederzijds, dan kan er gechat worden, en voor je het weet lig je samen in je kartonnen tent.

Waterwall gepersonaliseerd kraanwater

Als festival is het netjes om gratis kraanwater aan te bieden. Maar de schoorsteen moet ook roken en met ‘gratis’ lukt dat niet. Waterwall heeft de oplossing. Het flesje bijvullen wordt daarmee, zo zeggen ze zelf, ‘een full experience waarbij een interactiemoment met
evenementenbezoekers gecreëerd wordt’. Dat doen ze met beeldschermen, RFID, face recognition of social media integratie. Waterwall is bedacht door mensen van Dopper, de kleurrijke herbruikbare drinkflesjes.

Wasteboards skateboard van festivalplastic

De organisatie Plastic Whale vist regelmatig grote hoeveelheden plastic uit de Amsterdamse grachten. Dat ruimt lekker op en het plastic wordt gebruikt als grondstof voor boten. Datzelfde idee wordt nu ook toegepast op een skateboard. Plastic flessen die op festivals worden weggegooid, worden verzameld en omgesmolten, waarna er een skateboard-deck van gebakken wordt. Dat bakken moet je letterlijk nemen, alleen zo is het plastic hard genoeg voor een knappe ollie.

PicMyFace

Feestfoto’s die zijn gemaakt met je telefoon, dat ziet er natuurlijk niet uit. PicMyFace is de moderne variant van die mannen die nog wel eens met een Polaroid-camera de kroegen afschuimen. De Israëlische startup heeft alleen een volautomatische kiosk en een app. Vastgelegde foto’s zijn dankzij gezichtherkenning terug te vinden en gemakkelijk te delen.

KarTent recyclebare tenten

We bespraken kort geleden nog het idee van Kartent. De startup biedt kleine tenten die na één festival gewoon achtergelaten kunnen worden. Omdat ze van karton zijn, kunnen ze bij het oud papier waar ze netjes gerecycled worden.

Founders van KarTent, in hun KarTent

Founders van KarTent, in hun KarTent

ReSnap automatische fotoalbums

De statup ReSnap is hier al voorbij gekomen toen ze een flinke investering van een informal investor kregen. De startup laat in een klap duizenden foto’s van Facebook, Instagram en de eigen harde schijf selecteren. De software weet vervolgens, binnen een minuut, welke foto’s jij heel graag in het album wil hebben. Dat album kun je vervolgens online delen, of bestellen als fysiek boek, voor thuis op de plank.

Mobile Facility Solutions klimaatneutrale wc’s

Met een rij meurende Dixies kun je niet meer aankomen als festival zijnde. Zeker niet als er een oplossing als Mobile Facility Solution van Sanitrax beschikbaar is. De toiletten en douches zijn gemakkelijk te vervoeren, winnen via zonnepanelen hun eigen energie gerbuiken 90% minder water dan reguliere toiletten. Sanitrax is al Open House alumnus, maar wil blijkbaar nog een keer meedoen.

Ticker aanhaak-app

Vervelend als al je vrienden de avond van hun leven hebben, maar zijn vergeten jou even te appen. Ticker, van Tosti Creative draait dat om. Dankzij deze app zie je in één oogopslag wat iedereen aan het doen is, en of je daarbij aan kunt haken. De app belooft suggesties te doen op basis van je behoeftes en je locatie.

Blofield opblaasbar

Bij het Amsterdamse Blofield zijn ze er achter gekomen dat je ongeveer alles kunt opblazen. In de zin van: oppompen. Van party-tenten tot chesterfield-achtige banken en picknicktafels. Daar willen ze nu ook een Smart Bar aan toevoegen. Hoe die eruit komt te zien, is nog even een verrassing.

Interactive Tracks festival-film

Leuk aandenken na een knap festival: een korte film met jou in de hoofdrol. Dat probeert Interactive Tracks, een initiatief van Eboman, van de grond te krijgen. Tijdens het event krijg je namens de organisatie een aantal opdrachten om uit te voeren. Op het einde van de dag wordt real-time een aftermovie gemaakt uit je eigen materiaal gemixt met exclusief materiaal van een feest.

Jury en tijdstip ADE Green

In de ochtend van ADE Green, op woensdag 14 oktober, wordt duidelijk welke vijf startups diezelfde middag hun idee mogen pitchen. De winnaar wordt gekozen door een jurypanel met onder meer Patrick van der Pijl, Jim Stolze, Jan Willem van der Meer en Sander Bijlstra. Eerder deden startups als OneNightsTent, WattNow en DecoDive mee aan het programma.

Leave a Reply

*