Dit zijn de indrukwekkende resultaten van tien jaar YES!Delft

Dit zijn de indrukwekkende resultaten van tien jaar YES!Delft

This article will take you 3 minute(s) to read

YES!Delft, de bekende business-incubator van de TU Delft, viert deze maand zijn tienjarig bestaan. Tijd voor een feestje dus op 18 mei met onder andere Minister-President Mark Rutte en onze speciale startup-envoy Neelie Kroes (jammer, maar helaas: besloten eventje).  Een kort overzicht wat deze non-profit accelerator in tien jaar heeft weten te bereiken. 

logoPayoffComposition

Tweede pand

Het gaat goed met YES!Delft. Zo maakte de succesvolle broedplaats voor startups onlangs nog bekend een tweede pand te openen. Hier zullen ze in staat zijn om nog meer startups te ondersteunen en faciliteren met de groei van hun bedrijf. Van babystapjes zoals kamer-van-koophandelinschrijvingen, subsidieaanvragen, huisvesting en leningen tot grotere stappen: productontwikkeling en het aantrekken van (durf)investeerders.

yesdelft nieuw pand

Zo gaat het tweede pand eruitzien.

UBI Index 2014

YES!Delft heeft inmiddels een plek bemachtigd in de gerenommeerde UBI Index 2014 – een ranglijst van de beste international business incubators die gestart zijn door universiteiten. Hierdoor kan YES!Delft officieel als een van de beste en meest succesvolle incubators van Europa gezien worden. Niet verwonderlijk dus dat veel bedrijven die onder YES!Delft van start zijn gegaan nu een grote omzet draaien en op internationaal niveau succesvol opereren.

Overname

Neem bijvoorbeeld Ampelmann (dat stabiele loopbruggen levert die op volle zee waterpas blijven), dat onlangs zelf als eerste bedrijf van YES!Delft een overname heeft gedaan.

Ampelmann_1

De loopbrug van Ampelmann.

Strenge eisen

Van kano’s tot nanoraketten: sinds de oprichting zijn er 150 bedrijven van start gegaan onder de vleugels van YES!Delft. Een aantal daarvan zijn inmiddels gestopt, een paar gingen helaas failliet. Positiever: een aantal bedrijven is inmiddels overgenomen door grotere spelers. Momenteel opereren 127 bedrijven actief en gezond.

Strenge poortwachters

Dat succes heeft een reden: de poortwachters van de Delftse incubator zijn namelijk nogal streng. Voordat een bedrijf toe mag treden tot YES!Delft, wordt het bedrijfsidee drie maanden getest in de markt. Daarna bepaalt een externe selectiecommissie van experts en ondernemers of een bedrijf daadwerkelijk mee mag doen.

Indrukwekkende cijfers

Bereid je voor een op een lijstje indrukwekkende cijfers: in totaal hebben de bedrijven die zich bij YES!Delft hebben aangesloten bijna twee miljoen euro aan geld binnengehaald met het winnen van wedstrijden en andere competities. Dat bedrag is echter niets vergeleken met de hoogte van het kapitaal dat inmiddels in de startups is geïnvesteerd: 135 miljoen euro.

Bedrag nog hoger

Volgens Wouter de Bruijne, commercial director van YES!Delft, is dit bedrag in werkelijkheid nog hoger: “Grote investeringen, zoals die in Ampelmann door een Private Equityspeler, zijn niet meegenomen. Wij hebben het sterke vermoeden dat het geïnvesteerde kapitaal minimaal het dubbele is, maar mogen dat niet te hard zeggen.”

Mensen aannemen

Direct resultaat van deze enorme investeringshoogte is dat veel startups door hun groei meer mensen kunnen aannemen. Volgens berekeningen zorgen de bedrijven in dit jaar voor maar liefst 1047 arbeidsplaatsen.

Schermafbeelding 2015-05-13 om 13.52.08

Patenten

Zie je als bedrijf door de modellen, patenten, merken en octrooien het bos niet meer? Ook op dit gebied bewijst YES!Delft de waarde van haar faciliterende rol. Ze ondersteunen startups met de bescherming van hun intellectuele eigendom.  Vooral bij tech-startups is de waarborging van dit eigendom een belangrijke factor in de verdere groei van hun bedrijf. In totaal zijn er door de bedrijven gezamenlijk inmiddels 306 patenten aangevraagd en geregistreerd.

We zeiden toch dat het indrukwekkende cijfers waren.