‘Voetjevrijen’ leidt tot miljoeneninjectie voor Rockstart op vijfde verjaardag

‘Voetjevrijen’ leidt tot miljoeneninjectie voor Rockstart op vijfde verjaardag

This article will take you 2 minute(s) to read

Hoezee voor Oscar Kneppers, Don Ritzen en de rest van de Rockstart-crew. De Amsterdamse startup-accelerator viert deze week zijn vijfde verjaardag. Heel toevallig krijgt Rockstart een bijzonder cadeau: Stichting DOEN van de Nationale Postcode Loterij injecteert geld in het bedrijf voor verregaande internationale expansie, met name in Colombia en Singapore. Hoewel financiële details niet zijn vrijgegeven, gaan we er voor het gemak maar vanuit dat het om ettelijke miljoenen gaat. 

Voetjevrijen

Rockstart en Stichting DOEN zijn de laatste jaren steeds meer gaan voetjevrijen, en dat heeft inmiddels geleid tot een hechte relatie. Dat zie je terug in hun beider missie die steeds meer overeen komt: het stimuleren van ondernemerschap maar dan wel met een groen, duurzaam, of maatschappelijk verantwoord tintje.

Geld in alumni

Daarnaast zat DOEN dik in de Smart Energy-accelerator (disclosure: voorheen mentor) en Rockstart was nauw betrokken bij Postcode Lottery’s Green Challenge Deep Dive (idem). Daarnaast stak DOEN al geld in een aantal van de alumni van Rockstart, zoals bijvoorbeeld 100.000 euro in Peerby, maar ook Bundles en Bleeve ontvangen cash. Daarnaast waren de banden alleen maar verstevigd na de overstap van ex-Hyves-MT-lid Yme Bosma, de programmadirecteur van Smart Energy, naar Stichting Doen als programmadirecteur en – nota bene – investment manager.

Team groeien

Volgens het FD zal het Rockstart-team aanmerkelijk groeien, van 35 tot 60 man. Opmerkelijk is dat DOEN laat weten dat Startupbootcamp eveneens in de running was voor een kapitaalinjectie, waarbij DOEN laat doorschemeren dat Rockstart de voorkeur had vanwege ‘maatschappelijk rendement’ en ‘duurzaam ondernemerschap’. Voor intimi viert Rockstart morgen zijn verjaardag, met een feestje in het prachtige grachtenpand aan de Herengracht.

Global startup machine

Rockstart noemt zich een ‘global startup machine’. Tot op heden heeft het 78 startups versneld in 8 programma’s in de verticals Web/Mobile, Smart Energy en Digital Health.  Rockstart organiseert daarnaast Q&A-events in 21 Europese steden onder de noemer Rockstart Answers en runt het een Impact Accelerator in Nepal sinds 2015.  Liefst 78 procent van de afgestudeerde Rockstart-alumni, zoals 3DHubs en Peerby, hebben funding opgehaald met een totaalbedrag van 33 miljoen euro en van internationale angel- en venturecapitalinvestors zoals Greylock Partners, Balderton Capital,XAnge Private Equity en Walvis Participaties.

Hieronder een selectie van foto’s uit de begindagen van Rockstart. Bron: Flickr/Rockstart

15742326978_9d8cf90c7d_o

15744028027_037521b6ab_o

15743749799_89bfd40e08_o

15307527834_9c6ae1696b_o

 

Have something to say?! Feel free to comment!