Nederland goed vertegenwoordigd in Europees accelerator-overzicht

Nederland goed vertegenwoordigd in Europees accelerator-overzicht

This article will take you 2 minute(s) to read

Deze week bracht startupblog EU-startups een interessant onderzoeksrapport uit over de verschillende startupaccelerators die momenteel in Europa actief zijn. Het rapport geeft een zeer overzicht van 85 accelerators, waarvan drie van Nederlandse bodem.

Randvoorwaarden

Het rapport behandelt accelerators in iedere denkbare industrie uit twintig landen. De cijfers laten zien dat gedurende de laatste vijf jaar het aantal nieuwe acceleratorprogramma’s gestaag groeit. Met dat soort groeicijfers is het belangrijk om de kwaliteit van de programma’s te waarborgen zodat het aanbod en waarde niet verzadigt. Het rapport maakt daarom een duidelijke afbakening als het gaat om wat een startupaccelerator eigenlijk is, en aan welke voorwaarden deze moeten voldoen:

An accelerator program offers startups seed money, mentorship and office space (at least two of this three aspects) and usually takes a little bit of the companies equity in return. Startup accelerators are generally truncated into a two to six month program at the end of which the startups For the following overview, we sorted those out which neither offer financial funding nor office space.

Geld, coaching en kantoorruimte dus. Drie belangrijke pijlers om een volwaardig acceleratorprogramma te zijn – jammer genoeg starten er volgens het rapport nog steeds initiatieven die zichzelf accelerator noemen, maar het in de basis eigenlijk helemaal niet zijn.

sal matteis startupbootcamp e-commerce

Nederland

Nederland is in het overzicht vertegenwoordigd met drie namen: Rockstart, Startupbootcamp en World Startup FactoryRockstart en Startupbootcamp zijn bekenden in startupland en tonen veel overeenkomsten: allebei Amsterdams, ongeveer zes jaar actief, een programma van twaalf weken, een vergelijkbaar investeringsbedrag (respectievelijk 15.000 euro en 17.000 euro met 8 procent equity) en een indrukwekkend mentor- en alumninetwerk. World Startup Factory ging in 2015 van start en opereert vanuit de HSD-campus in Den Haag, met een focus op The Internet of Things en security.

Het rapport wordt jaarlijks geüpdatet, dus we hopen op flink wat nieuwe namen van initiatieven tegen te komen in de volgende jaren.

rockstart smart energy

Rapport

Meer interesse in lijstjes, cijfers en verwachtingen voor de toekomst? Koop dan het rapport via PayPal of creditcard op de website van EU Startups.