‘Rockstart Digital Health heeft in Nijmegen kennis en klanten binnen handbereik’

‘Rockstart Digital Health heeft in Nijmegen kennis en klanten binnen handbereik’

This article will take you 3 minute(s) to read

Na Web&Mobile en Smart Energy richt Rockstart zich op Digital Health. Startups die nieuwe oplossingen ontwikkelen op het gebied van preventie, connected patients, communicatie platformen en hulpmiddelen kunnen zich aanmelden bij de accelerator om in Nijmegen te werken aan de toekomst van lijf en leden. We spreken met programmadirecteur Maarten den Braber over waarom Rockstart de gezondheid in gaat en waarom ze daarvoor naar Nijmegen verkassen.

Op slot

Maarten den Braber is Digital health strateeg, medeoprichter van de Quantified Self beweging in Europa en studeerde af aan de Universiteit Twente op business model innovatie voor ziekenhuizen. Het maakte hem de ideale persoon om programmadirecteur te worden voor Rockstart Digital Health. Daarmee wil hij innovatie brengen in een sector die daar volgens hem te weinig mee bezig is: “Externe partijen met goede ideeën en hun investeerders kunnen een belangrijke rol spelen in een sector die op dat vlak slot zit.”

Ervaring

“De eerste aanmeldingen druppelen binnen, maar het loopt niet bepaald storm.” Den Braber maakt zich daar geen moment druk om. “De ervaring uit andere programma’s leert dat het zo doorgaat tot een dag voor de deadline. Dan schrijft iedereen zich massaal in.” De inschrijvingen voor het programma gingen vorige week open. De Rockstart Digital Health accelerator stoomt in 180 dagen beginnende health-startups klaar voor het echte werk. Startups die geselecteerd worden, krijgen in ruil voor 8 procent van hun bedrijf van Rockstart een investering van € 20.000, kantoorruimte, een uitgebreid netwerk en alle begeleiding die ze maar kunnen wensen. Vooral voor dat laatste was het belangrijk voor het Amsterdamse Rockstart om uit te wijken naar Nijmegen.

digital-halth-rockstart

Novio Tech Campus

“Je kunt natuurlijk zeggen dat alles in Nederland dichtbij elkaar ligt.”, zegt Den Braber. “Dat er in Amsterdam meer een startup-ecosysteem is, wil niet zeggen dat het ook de meest geschikte plek is voor een accelerator.” In Nijmegen kan het programma samenwerken met investeringsmaatschappijen als Radboudumc, de provincie Gelderland, Noaber Ventures, Arbo Unie en PPM Oost. Maar ook de aanwezige gezondheidssector in en om de stad speelt een belangrijke rol. De Rockstart Digital Health accelerator is gevestigd in de Novio Tech Campus in Nijmegen, de zogenaamde Health Valley van Nederland.

Loopafstand

“Nu is alles meteen een ‘Valley’ in Nederland”, merkt Den Braber op. “Maar in Nijmegen kunnen we direct instappen met ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties.” Dat is volgens Den Braber belangrijk voor startups in die sector: kennis en klanten op loopafstand. Toch is ook het internationale karakter van belang. “De lijnen in Nederland zijn kort, maar iedereen is internationaal georiënteerd. Daardoor kunnen we snel schakelen en hebben we een groot netwerk voor als we ergens tegenaan lopen waar we geen direct antwoord op hebben. In Nijmegen hebben we alle resources binnen handbereik.”

Food is de volgende

Voor Rockstart is het Digital Health programma een logische stap. Den Braber: “We willen programma’s bieden die maatschappelijke invloed kunnen hebben. Dat deden we ook al met het Smart Energy programma, waarvan de startups in potentie een grote invloed op de maatschappij kunnen hebben. Hierna willen we ook weer zoiets gaan doen.” Momenteel wordt er volgens Den Braber gedacht over een programma voor Food-startups, maar het kan ook zomaar iets heel anders worden.

Inschrijvingen voor Rockstart Digital Health zijn geopend tot 19 juli, waarna een selectie wordt gemaakt. In september is de selecite gemaakt en gaat het programma van 180 dagen van start.

Foto: Maarten den Braber – Rockstart