Startup-incubator UtrechtInc krijgt tonnen en ruimte voor 30 duurzame startups

Startup-incubator UtrechtInc krijgt tonnen en ruimte voor 30 duurzame startups

This article will take you 2 minute(s) to read

Startup-incubator UtrechtInc gaat extra capaciteit vrijmaken voor startups die gaan zorgen voor een gezonde leefomgeving en betere wereld. Daar hebben ze samen met de Universiteit Utrecht een flinke financiering van €600.000 voor ontvangen, wat in 2016 ruimte gaat bieden om in 2016 30 duurzame startups te huisvesten.

UtrechtInc Garage

De nieuwe ruimte gaan ‘UtrechtInc Garage’ heten. Voor wie ‘m niet direct ziet: die naam is een verwijzing naar de bescheiden geboorteplaatsen van bedrijven als Apple en HP. De UtrechtInc Garage wordt in 2016 geopend aan het Utrecht Science Park en biedt daar 600m2 aan ruimte voor het creëren van duurzame startups. UtrechtInc heeft al een vestiging op het Science Park waar het kort geleden vier nieuwe startups verwelkomde.

Meer dan co-working

De Garage moet meer worden dan een co-working space, aldus UtrechtInc-directeur Roel Raatgever. “De Garage is een platform waar niet alleen wij onze duurzaamheidsprogramma’s uitvoeren. Ook partners als Utrecht Sustainability Instituut en ClimateKIC brengen er hun activiteiten en startups samen.” Het wordt ook een plek waar startups gebruik kunnen maken van de kennis van studenten en onderzoekers om duurzame oplossingen te vinden. De maatschappelijke vraagstukken zijn afkomstig van bedrijven en overheden.

Duurzame vraagstukken

De Universteit Utrecht is nauw betrokken bij het project. De onderwijsinstelling buigt zich al langer over vraagstukken omtrent duurzaamheid. Zo hebben ze zich hard gemaakt voor de plaatsing van 6500 zonnepanelen op de Uithof en doen doen ze onderzoek naar uitbreiding van warmte-koudeopslag om energie te besparen.

Duurzame Apple of HP

De financiering die de Universiteit samen met UtrechtInc heeft rond gekregen betreft een bedrag van €600.000. Dit geld is een subsidie vanuit het Lokaal Economisch Fonds Utrecht dat werkgelegenheid in de gemeente Utrecht stimuleert. Door de toekenning van de subsidie kan UtrechtInc weer op termijn voor 150 extra banen zorgen. Mocht de nieuwe duurzame Apple of HP er ook daadwerkelijk tussen zitten, dan kan dat natuurlijk nog wel eens wat meer worden.

Foto bovenaan door Marnix Schmidt Fotografie: v.l.n.r. Jeroen Kreijkamp, wethouder Economische Zaken Utrecht, Onno Möller, Directie Onderwijs & Onderzoek Universiteit Utrecht, Roel Raatgever, directeur UtrechtInc.