Deze 5 valkuilen moet je vermijden bij onderhandelen over investering

Deze 5 valkuilen moet je vermijden bij onderhandelen over investering

This article will take you 4 minute(s) to read

Hoe ga je de onderhandeling met je mogelijke investeerder in? Als startup founder heb je nog nooit, of misschien één of twee keer, tot alle getallen achter de komma uitgediscussieerd wat er met de startup gaat gebeuren. De VC aan de andere kant van de tafel, voor hem is de onderhandeling even gewoon als fietsen. Waar moet je in ieder geval op letten?

Met deze insteek heeft Startupbootcamp het Setting the Deal event op de High Tech Campus in Eindhoven georganiseerd. Welke vijf belangrijke lessen kun je meenemen naar je eigen onderhandelingen over een investering?

IMG_35591) Don’t start at the table; start at start

“Not legally binding, but morally it is,” aldus ervaren VC en Startupbootcamp co-founder Eric van den Eijnden. Wat je toezegt in de term sheet kun je er later moeilijk meer uitkrijgen zonder je geloofwaardigheid kwijt te raken. Om terug te komen op de toezeggingen moet je met nieuwe informatie komen, als je dat doet geef je de VC het gevoel dat hij niet alles weet. En dat wil je niet hebben. Begin met onderhandelen bij het opstellen van je term sheet; wat komt erin te staan? Wat juist niet?

2) Kijk met wie je in bed stapt

Hoe lang kun je met funding vooruit voordat je zelf je broek kunt ophouden? Hoeveel extra geld wil je na de éérste investering nog hebben? Spiegel deze verwachting met de bedoelingen van de investeerder. Zoek uit met welk bedrijf je de toekomst in gaat. Hebben zij aandeelhouders die over 5 jaar resultaat willen zien van hun investering en heb jij meer tijd nodig? Dan is het tijd om naar een andere investeerder te gaan zoeken. Is het een bedrijf dat nog nooit in jouw branche heeft geïnvesteerd? Dan kan het zomaar zijn dat hun verwachtingspatroon totaal anders is dan dat van jou.

3) It takes two to tango

Twee is het magische getal, verdubbel de tijd die je verwacht bezig te zijn om alle mogelijke tussenstappen te bereiken. Dit kun je beter al direct doen, dan kom je er later achter dat het nog steeds moeilijk is om dit te bereiken. Duurt het maken van je product langer? Dan heb je dus ook meer salaris nodig om je eigen brood op de tafel te kunnen krijgen, meer geld nodig voor de eerste medewerkers en meer geld nodig voor alles wat verkeerd gaat terwijl je bezig bent. Dus je hebt een stuk meer funding nodig dan je van tevoren uitrekent.

IMG_35574) Pick your battles

Dat geldt niet alleen voor je vriendin over wie de afwas doet. Ieder punt waarover je gaat onderhandelen geeft een ervaren investeerder aan waarmee jij druk bezig bent. Ben jij de helft van de onderhandeling bezig met de gevolgen van een faillissement? Oei. Uitgebreide opties bespreken wat er gebeurt als je co-founder binnen een jaar weg is? Heeft hij/zij al plannen liggen dan?

Ga dan ook voorbereid een dergelijk gesprek in: waar wil je het over hebben, wat kun je weggeven en waarover blijf je langer doorgaan?

5) Je wordt eruit gegooid; neem geld mee

Hoe word je twee keer uit je eigen bedrijf gegooid? Vroeg Steve Jobs lachend aan zichzelf tijdens zijn veelgeprezen Stanford speech in 2005. Een uitzondering was hij daarin niet. “Bij 90% van de investeringen die ik heb gedaan, is uiteindelijk de CEO vervangen,” aldus Van den Eijnden. Ga er vanuit dat je niet tot in het einde der dagen baas blijft van je eigen startup. Bereid je voor op je eigen exit. Zorg ervoor dat je dan ook een waardering mee krijgt voor het werk dat je tot die tijd hebt gedaan. Definieer daarom wanneer je een good leaver bent, alles wat niet tot in detail beschreven is gaat tegen je werken.

Dus in een notendop

Belangrijkste les die bij Setting the Deal te leren viel: zeg nooit ‘ja’ op een voorstel in de ontmoeting waarin deze voor het eerst is opgebracht. Denk er over na, in welk licht kan dit worden gezien en wanneer kan het zich tegen je keren.

Leave a Reply

*