Dealroom: 16,5 miljard aan funding in Europa, Nederland blijft achter

Dealroom: 16,5 miljard aan funding in Europa, Nederland blijft achter

This article will take you 3 minute(s) to read

Dat funding voor startups de afgelopen tijd flink in de lift zit, is geen grote verrassing meer. Maar hoeveel precies? Het pan-Europese, maar door de Nederlander Yoram Wijngaarde opgerichte, Dealroom.co houdt dat soort dingen bij. In 2015 haalden Europese startups bij elkaar €16,5 miljard euro op en dat is flink meer dan in 2014. De Nederlandse startup-wereld bleef daar vorig jaar een beetje bij achter.

Duitsland, Frankrijk en Zweden verantwoordelijk voor groei

De €16,5 miljard euro aan funding die is opgehaald betekent een flinke stijging van 56 procent ten opzichte van 2014. Het bedrag kwam in 2014 op €10,5 miljard. Niet slecht. In het Verenigd Koningkrijk zijn nog altijd de meeste investeringen te halen. Met een totaalbedrag van €4,5 miljard in 2015. Wat wel opvalt is dat de groei van investeringen wat terugneemt in het VK. Vergeleken met 2014 werd er in 2015 zo’n 10 procent meer geïnvesteerd, wat flink achterblijft op de Europese groei. Landen als Duitsland, Frankrijk en Zweden zijn elk goed voor een groei van 90 tot 100 procent en daarmee grotendeels verantwoordelijk voor de goede Europese cijfers.

dealroom 2015 funding per land

Nederlandse investeringen in 2015

Nederlandse startups en investeerders dragen een aardig steentje bij. Zo meldde StartupJuncture eerder al dat in een fijn overzichtje dat het totaal aan investeringen voor Nederlandse startups in 2015 €430 miljoen bedroeg. Volgens de nieuwssite is dat wel minder dan in 2014. Dealroom zelf heeft andere cijfers: €946 miljoen aan investeringen in 2015. Dat verschil komt grotendeels doordat de mega-funding voor de Amerikaanse satelietten-startup O3b Networks, van oprichter Greg Wyler, door Dealroom aan Nederland wordt toegewezen. Het bedrijf heeft een kantoor in Den Haag.

Ondanks successen, minder groei

Welke cijfers je ook neemt, de groei van de investeringen blijven achter bij het grote totaal binnen Europa. Los daarvan ging het vooral in het derde kwartaal van 2015 ineens hard. In juli haalde was het raak voor Catawiki, dat een series C ronde afsloot van €75 miljoen. Medtech startup Merus deed in augustus hetzelfde, toen ze €72,8 miljoen ophaalden. En Adyen kon in september, naar schatting, €50 miljoen bijtekenen.

Fintech en hardware in de lift

Fintech, de hoek waarin Adyen opereert, zit gezien de investeringen flink in de lift, is te zien aan de cijfers van Dealroom. Bijna een tiende van alle investeringen in Europa ging naar deze sector, vorig jaar was het nog 7 procent. Ook hardware-startups haalden vorig jaar flink meer op, terwijl telecom en kabel-bedrijven en media-startups de nieuwe investeringen flink zagen kelderen. Qua businessmodel waren in 2015 boekingsplatformen, p2p-netwerken en bedrijven die op commissie werkten flink in trek bij de investeerders. Abonneerdiensten, freemium modellen en bedrijven afhankelijk van advertenties konden in 2015 op flink minder vertrouwen van investeerders rekenen.

Flinke database

Dealroom.co, zelf een Amsterdamse startup, maakt voor het bijhouden van hun database naar eigen zeggen gebruik van machine learning om 500.000 bedrijven en 4000 VC’s te volgen. Daarnaast wordt de boel gechecked en bijgehouden door 6000 van hun leden, bestaande uit founders, VC’s, accelerators, journalisten en een eigen team. Toch moet er een slag om de arm gehouden worden bij het opmaken van de balans. Zo bleek eerder al dat het lastig is om letterlijk alle funding-rondes mee te nemen. Daarnaast merkt Dealroom.co zelf op dat het lastig is om uit deze cijfers trends af te leiden: één goede ronde van een unicorn kan tenslotte een compleet ander beeld geven.