Deze investeerders geloofden niet in Airbnb – en lieten miljarden liggen

Deze investeerders geloofden niet in Airbnb – en lieten miljarden liggen

This article will take you 1 minute(s) to read

De kip met het gouden ei komt niet elke dag voorbij. Dat rijmt, heel flauw. Weet je wie ook een beetje flauw zijn? Deze zeven investeerders. Zij kregen de kans om vroeg in te stappen (in 2008) in een zeer disruptieve startup. Waar destijds nog he-le-maal niemand van had gehoord: Airbnb. Nu zijn de aandelen wellicht miljarden waard.

Seed-ronde Airbnb

Ze, een lijstje prominente investeerders, mochten meedoen in de seed-ronde van Airbnb voor $150.000 tegen een waardering van 1,5 miljoen. Die 10 procent van de aandelen (even buiten verwateringsclausules gerekend) in Airbnb zou nu $2,5 miljard dollar waard zijn, als je de geruchten rondom de laatste funding-ronde mag geloven.

airbnb afwijzingen

‘Moeite met travel’

De redenen zijn uiteenlopend, maar het ‘nee’ is resoluut. “We hebben altijd moeite gehad met travel als categorie.” Of: “De potentiële kansen in de markt lijken ons niet groot genoeg voor een dergelijk model.” Deze was goed: “Mijn aanbeveling is om ons op de hoogte te houden. Als je bij een Serie A bent aanbeland, nemen we graag nogmaals een kijkje.”

airbnb afwijzingen 2

Aardig seed-rondje

Uiteindelijk haalde Airbnb toch een aardig seed-rondje op van $600.000. Hun Series A bedroeg ook ‘maar’ $7,2 miljoen dollar. Pas vanaf Series B sloeg de gekte toe, met $112 miljoen aan funding. In totaal zit er nu $2,3 miljard in Airbnb, daar moet dus nog 1,5 miljard bijkomen als de volgende deal doorkomt. Kortom, er is nog hoop voor je startup, ook al staan de investeerders nu misschien niet te trappelen.

airbnb afwijzingen 3

Bron: Medium/@bchesky (dat is dus de co-founder en CEO van Airbnb).