Deze cleantech-startup krijgt miljoenen voor meer zonnepanelen op daken

Deze cleantech-startup krijgt miljoenen voor meer zonnepanelen op daken

This article will take you 2 minute(s) to read

Cleantech-startup Solease krijgt €4 miljoen tot de beschikking om in totaal 840 huizen te voorzien van zonnepanelen. Door een leaseconstructie is het niet nodig dat woningeigenaren een grote investering doen in de zonnepanelen. De investering is afkomstig van drie energiefondsen uit Utrecht, Overijssel en Limburg.

Wel zonnepanelen, geen aankoop

Solease is in 2011 opgericht en maakt het vooral voor particulieren erg interessant om aan zonnepanelen te beginnen. Door een leaseconstructie is het niet nodig dat er in één klap duizenden euro’s worden geïnvesteerd die na zo’n 7 jaar pas zijn terugverdiend. In plaats daarvan betaalt de gebruiker een relatief klein bedrag per maand en hoeft die zich geen zorgen te maken om aankoop en installatie, onderhoud en garantie. De maandkosten van €50 verdienen zich direct terug, Solease claimt dat het maandelijks zomaar €60 euro kan opleveren. Huiseigenaren kunnen op elk moment van de zonnepanelen af, bijvoorbeeld door ze bij verhuizing door te geven aan de nieuwe bewoners.

Enorme file voorkomen

Deze constructie biedt op grotere schaal ook voordelen. Solease CEO Pierre Vermeulen schermt met grote cijfers: “Na het aantrekken van bijbehorende bankfinanciering kan dit op termijn nog uitgebreid worden naar zo’n 5.000 woningen. Hiermee kan op termijn jaarlijks 10.000 ton CO2 bespaard worden wat gelijk is aan 100 miljoen autokilometers of de jaaropname van 500.000 bomen.”

Energiefondsen Overijssel, Utrecht en Limburg

De investering van €4 miljoen is afkomstig van drie verschillende energiefondsen, die van Overijssel, Limburg en Utrecht. Dit stelt een een nieuwe groep huiseigenaren in staat zonnepanelen te leasen. In Overijssel zijn dat er 500, in Limburg 180 en in de gemeente Utrecht 160. Solease ging eerder al een samenwerking aan met de Nuon voor het verhuren van zonnepanelen. Solease is verbonden aan UtrechtInc en deed afgelopen jaar mee aan ClimateKic.

Meer zonnepanelen initiatieven

Solease is niet de eerste startup die in Nederland de energiemarkt op zijn kop wil zetten met behulp van zonne-energie. Woningeigenaren in Amsterdam kunnen bijvoorbeeld voor eenzelfde soort lease-constructie terecht bij startup Big Solar. Ondertussen pakt startup Zonnepanelendelen het anders aan. Zij laten consumenten investeren in enorme zonne-energie projecten waar het anders moeilijk zou voor zou zijn een investeerder te vinden. In plaats van zonnepanelen op het eigen dak, komen die in openbare ruimtes of op gebouwen van bedrijven, terwijl investeerders een aardig rendement kunnen verwachten. Momenteel loopt een campagne bij voetbalstadion Volendam voor 1059 zonnepanelen.

Foto bovenaan: Solease CEO Pierre Vermeulen zet de handtekening onder de participatie van energiefondsen