Hoe ga je als startup founder om met informal investors?

Hoe ga je als startup founder om met informal investors?

This article will take you 3 minute(s) to read

Legal tech startup Legalloyd ontving vorige week een investering van een half miljoen – afkomstig van tien informal investors, ook wel: informals. Hoe gaat zo’n informal te werk? En waarom zou hij investeren in jouw startup? Hoe krijg je de deal rond? Philip de Roos, oprichter van Legalloyd, deelt vijf van zijn belangrijkste inzichten.

  1. Harde zakenmannen (not)

Ik had me bij een informal altijd dit voorgesteld: streng, money driven, en slimmer dan ik. Wat blijkt: informals zijn vriendelijk, worden gedreven door de wil waardevolle initiatieven te steunen en benadrukken dat de ondernemer de antwoorden heeft. Tuurlijk: je hebt een grote berg getallen en powerpoint slides met hen doorgewerkt. Maar aan het einde van de rit zeggen ze allemaal dat die niet de doorslag geven. Best wel soft, eigenlijk.

  1. Persoonlijkheden en clubgevoel

Het loont om goed onderzoek naar je informals te doen. Als één van je informals een boek heeft geschreven, dan lees je dat boek. Als één van je informals meer commissariaten heeft dan vingers, dan probeer je de jaarverslagen te lezen. En als één van je informals familie is van je compagnon, dan stamp je zijn stamboom in je kop. Zo leer je je informals goed kennen. En dan kun je bedenken of zij elkaar ook leuk zullen vinden. Dat is belangrijk. Want informals willen vooral in een team komen dat bij hen past. Geen Ajacieden met Feyenoorders mengen, dus.

  1. Luisteren en (niet) opvolgen

In gesprekken met informals komt veel advies je kant op. Elke keer: zorgvuldig geformuleerd, met logische structuur, en buigend op jarenlange ervaring. Luisteren naar informals is alsof je weer als kind naar Daantje de Wereldkampioen mag luisteren. Hoe verleidelijk de goede adviezen ook zijn: je kunt ze niet allemaal opvolgen. Dat wordt ook vanzelf duidelijk, als in het proces blijkt dat adviezen van de verschillende informals vaak tegenstrijdig zijn.

  1. Bellen en afspreken (niet mailen)

Informals hebben geen targets, geen deadlines, geen baas. Ze hebben een druk sociaal leven, en ook nog veel werk. Informals zullen niet jou achterna bellen; je staat niet ‘bovenaan hun lijstje’. Maar: als je hen belt, én je krijgt hen te pakken, én je hebt hun interesse gewekt – dan kun je vervolgens genieten van zakendoen als in een Shinkansen.

  1. Tickets boeken

Als je de interesse van je informal hebt gewekt, dan mag je niet meer loslaten. Want morgen is er weer iemand anders die iets van hem wilt. Dus: onder hoge doch vriendelijke druk toewerken naar de finale overeenkomst (die je natuurlijk via Legalloyd.com al had opgesteld). Dat valt in een vakantieperiode waarin informals zijn uitgewaaierd over Europa niet mee. En dan wordt het tijd om vliegtickets boeken. Zo krijg je het toch binnen de planning klaar – met een zomerse kleur en lekkere rosé op te koop toe. Wel het ticket uit eigen zak betalen, hoor.

Dagboek

Deze vijf punten zijn mijn eigen ervaringen. Met ‘mijn’ informals. Zie het als een dagboek – niet als advies. Ik weet uit andere ervaringen dat ervaringen met informals sterk variëren. Mocht je als lezer een heel andere ervaring hebben gehad (of dezelfde), dan hoor ik die graag! Laat een bericht achter in de comments of e-mail mij op [email protected].

Philip de Roos is advocaat en oprichter van legal tech startup Legalloyd.

Leave a Reply

*