Hoogste tijd voor Nederlandse angel investors om kloten op hakblok te leggen [rant]

Hoogste tijd voor Nederlandse angel investors om kloten op hakblok te leggen [rant]

This article will take you 3 minute(s) to read

Het is weer eens een keer zover. Dagelijks krijgen wij melding binnen van een angel-ronde van een early stage Nederlandse startup. ‘Chapeau!’, denken wij dan altijd direct op de redactie van Silicon Canals. ‘Het geld klotst tegen de plinten’ is inmiddels onze gevleugelde kreet op onze Facebook. Maar direct wordt onze vreugde omgezet in teleurstelling: er wordt niet bekendgemaakt hoeveel geld er is opgehaald (‘mag niet’)of nog erger: de namen van de angel investors worden niet bekendgemaakt.

Bange schijters

Ik zal het maar eens recht voor zijn raap zeggen. Anonieme Nederlandse angel investors: jullie zijn een stelletje bange schijters. Lafbekken. Wel het risico nemen met je geld, maar niet de klappen vangen als het een keer mis gaat. Zo werkt het dus niet. Dan ben je geen angel investor. Dan ben je een veredelde bankier. Niet eens. Je bent een wandelende portemonnee. Zo.

Mee aan het ondernemen

Op de achtergrond bljven, dat is dus niet waar investeren over gaat. Waar dan wel over? Ondernemen. Angel investors, zeker de vroege vogels, zijn net zo goed mee aan het ondernemen als de founders zelf. Iedereen zal dat met mij eens zijn. Dat betekent dat je er in goede tijden en slechte tijden in moet staan. Put your mouth where your money is. Je kunt niet halfslachtig meedoen; je bent in, of je bent uit.

IJkpunten

Het is niet alleen vanuit de ondernemersrol bezien noodzakelijk. De hoogte van het funding-bedrag en de (rol van de) angel investor zijn belangrijke ijkpunten in de geschiedenis in de maak van de startups. Ze dragen dus expliciet bij aan het vertrouwen in en daarmee het mogelijke succes van een startup. Het levert pers op, en ook goede pers. Het wekt vertrouwen bij partners, stakeholders en (vervolg)investeerders. Het zorgt voor een goede employer brand: een transparante startup is een betere werkgever, althans in mijn ogen.

Angsthazencultuur

Ik snap het wel, ergens. Het hoort een beetje bij de Nederlandse angsthazencultuur. Steek je kop maar niet boven het maaiveld uit, dat soort ongein. Die tijd is denk ik nu wel voorbij. Geen kwaad woord van mijn kant, dat beloof ik bij deze, tenzij daar aanleiding toe is. Vanaf nu gun ik elke angel investor in Nederland zijn succes (hoera!) en zijn falen (jammer, volgende keer beter).  Maar dan moet je jezelf wel kenbaar maken. En de ronde aankondigen.

Kloten op hakblok

Als je lef genoeg hebt om een paar ton in de geinige app van een paar onervaren broekies te steken, ben je ook mans (m/v) genoeg om vooraan te staan bij winst of verlies. Het is nu echt de hoogste tijd voor Nederlandse angel investors om hun kloten op het hakblok te leggen. Laat horen wat jij ervan vindt in Disqus hieronder.

Image: TaxCredits/Flickr/CC