Kassa! Nederlandse startups halen €101 miljoen funding op in Q2 2015

Kassa! Nederlandse startups halen €101 miljoen funding op in Q2 2015

This article will take you 1 minute(s) to read

Nederlandse startups hebben in het afgelopen kwartaal 101 miljoen euro opgehaald aan investeringen. Dat is flink meer dan het kwartaal daarvoor. De grootste investeringsronde was van Shapeways, die € 27,2 miljoen binnenhaalde. StartupJuncture heeft de cijfers netjes op een rijtje gezet.

Minder deals, grotere bedragen

De € 101 miljoen euro is een flinke stijging ten opzichte van het eerste kwartaal in 2015. Toen werden er weliswaar meer deals gesloten, maar voor een minder groot totaalbedrag. Waar het er in het begin van het jaar € 83,7 miljoen werd opgehaald in 33 investeringsrondes, werd de € 101 miljoen van het tweede kwartaal bereikt met 28 rondes. Investeringen van minder dan € 50.000, zoals een aantal Leapfunder-campagnes, zijn niet meegenomen in het overzicht.

Shapeways gaat hard

De grootste investering was voor het 3D-print bedrijf Shapeways. De van origine Nederlandse startup heeft naast een vestiging in Eindhoven ook kantoren in Seattle en New York. Het bedrijf haalde kort geleden 27,2 miljoen euro op. Het is ook meteen de grootste ronde voor een Nederlandse startup dit jaar is. Het deels Nederlandse HackerOne met een investering van € 22,7 miljoen en reisstartup Travelbird met € 16,5 miljoen euro waren de andere twee startups die dit kwartaal een investering van meer dan 10 miljoen binnenhaalden.

In de lift?

Ondanks de stijgende lijn ten opzichte van het kwartaal daarvoor, is het nog te vroeg om te concluderen dat de Nederlandse startups echt in de lift zitten. Vooral het feit dat deze periode veel startups latere investeringsrondes sloten, betekent dat er grotere bedragen zjin omgegaan. Maar het betekent ook dat die in het derde kwartaal niet perse hoeven te vallen en het totaalbedrag weer makkelijk wat lager uit kan vallen. Het volledige overzicht van alle 28 Nederlandse startups met noemenswaardige funding staat in een handig tabelletje op Startupjuncture.nl.

Foto: 401(k) 2012/Flickr/CC2.0 sa