Lone Rooftop krijgt half miljoen voor slimme gebouwen

Lone Rooftop krijgt half miljoen voor slimme gebouwen

This article will take you 2 minute(s) to read

Gebouwen zijn dom en dat is zonde. Lone Rooftop krijgt nu een half miljoen aan groeikapitaal om daar verandering in te brengen. De Amsterdamse startup geeft beheerders van gebouwen de mogelijkheid om live en in real-time te volgen waar het druk is en waar ruimte beschikbaar is.

Via bestaande netwerken

Lone Rooftop werd in 2014 opgericht door Marcel Lamers (CEO), Jeroen Coumans (CPO) en Reinoud Elhorst (CTO). Zij leerden elkaar kennen als collega’s bij Hyves. De technologie die ze nu ontwikkeld hebben heet PIE: Position Intelligence Engine. Daarmee kunnen gegevens van de bestaande wifi-netwerken in een gebouw worden uitgelezen. De gegevens worden vervolgens getoond in een – ook door Lone Rooftop ontwikkeld – Building Intelligence Dashboard.

Gezellig druk of lekker rustig

Waarom is het handig om te weten wanneer er veel en weinig mensen in een gebouw zijn? Omdat op die manier bijvoorbeeld verlichting slim ingezet kan worden en het klimaat automatisch zuiniger gemaakt kan worden. Verder biedt PIE de gebruikers allerlei extra mogelijkheden waaronder het kunnen vinden van collega’s en vrije werkplekken. Ook maken ze real-time narrowcasting mogelijk, waardoor op schermen binnen het gebouw precies is te zien waar het gezellig druk is, en waar je rustig kunt zitten. In 2015 deed Lone Rooftop daarvoor een uitgebreide case met Wageningen University & Research center.

Hele wereld aan de PIE

De investering van een half miljoen wordt gebruikt voor de verdere uitrol in Nederland binnen de doelgroep van grote organisaties, Universiteiten en Hogescholen. Het team zal uitgebreid worden met extra developers, sales en marketingcapaciteit. Het uiteindelijke doel van Lone Rooftop is PIE wereldwijd te laten toepassen bij organisaties waar grote aantallen medewerkers en kantoren van toepassing zijn.

Mamadoo

Het kapitaal is grotendeels afkomstig van het Nederlandse Mamadoo Ventures, van technologie-ondernemers Ruud Kroon en Hans Snel. Onder dezelfde naam investeerden zij eerder al in SecureLink, Custom Connect en recent MrWork Tevens investeert Lone Rooftop mede-oprichter Reinoud in deze ronde mee.