Waarom start succesvolle paraplumaker senz° met crowdfunding?

Waarom start succesvolle paraplumaker senz° met crowdfunding?

This article will take you 3 minute(s) to read

De stormbestendige paraplu van het Nederlandse senz° kennen we al een tijdje. Je zou zeggen dat het product allang in alle uithoeken van de wereld een begrip is. Nee dus, maar dat is exact waar de startup naartoe wil. Vandaar dat ze flinke crowdfundcampagne zijn gestart op OnePlanetCrowd, met als doel €1 miljoen op te halen. En dat gaat vooralsnog best lekker. Grote vraag is alleen: waarom grijpt het bedrijf na tien jaar naar het middel van crowdfunding?

Op naar een miljoen

De campagne van senz° is vorige week achter de schermen live gegaan, maar heeft toch al meer dan €400.000 opgehaald. Via OnePlanetCrowd kunnen geïnteresseerden een converteerbare lening afsluiten met de startup. De bedragen die geleend kunnen worden variëren van €250 tot €25.000. Sinds vandaag is de pagina openbaar en kan iedereen mede-eigenaar worden van senz°. Het doel was €300.000, maar met een miljoen kan het bedrijf uitbreiden naar Scandinavië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Crowdfunding om op te schalen

Het is ergens wel opmerkelijk dat senz° in dit stadium kiest voor crowdfunding. Het bedrijf is al een goede tien jaar bezig, en de paraplu’s zijn inderdaad over de hele wereld verspreid. Maar het leeuwendeel van de inkomsten komt nog uit Nederland. Echt opschalen gebeurt pas als ze vanuit Delft serieus werk kunnen maken van buitenlandse expansie, zo verklaart mede-oprichter Gerard Kool: “Voor ons is het een ideale manier om nog meer ambassadeurs voor ons merk te maken. Het is fantastisch om te zien hoe de markt ons merk door middel van crowdfunding valideert.”

Nieuwe senz° producten

Op de campagnepagina staat: “Een mooie presentatie in de winkel is de helft van het werk. Om de Scandinaviërs, Duitsers en Britten bekend te maken met senz° investeren we ook in merkbekendheid.” Van het opgehaald bedrag wordt zo’n 80 procent aangewend om uit te breiden naar het buitenland. Het overige geld wordt gebruikt om de ontwikkeling van nieuwe producten te stimuleren. Welke dat zijn, is nog niet bekend. senz° werkt nog aan ‘nieuwe producten voor onderweg’.

Duurzame paraplu’s?

De crowdfunding gaat via OnePlanetCrowd, een platform dat zich uitsluitend richt op duurzame initiatieven. Hoe is een paraplu duurzaam? Nou, het hele idee van een senz-paraplu is dat hij stormbestendig is. Windstoten tot 100 km per uur zouden een normale paraplu vernietigen, maar de senz is er door zijn vorm op gemaakt om dat te weerstaan. Dat betekent dat hij minder snel stuk gaat en dat scheelt weer een berg paraplu’s die anders op de afvalberg zouden komen. Voor wie nog nooit over de impact van een paraplu op het milieu had nagedacht; die is er wel degelijk, meent senz°. Elk jaar worden 1,1 miljard paraplu’s weggegooid, aldus de scale-up. En iedereen die wel eens in Nederland met een paraplu buiten heeft gelopen (of gefietst), weet hoe dat eindigt. Zeiknat en met een paraplu in de afvalbak.

‘Beste uitvinding’

De eerste senz° paraplu werd inmiddels al tien jaar geleden opengeklapt. In die tijd zijn er zo’n 3 miljoen exemplaren verkocht, grotendeels in Nederland. Het bedrijf is opgericht door Gerwin Hoogendoorn, Gerard Kool en Philip Hess en komt voort uit de YES!Delft incubator. Tijdens het tienjarig bestaan heeft de startup een hele serie aan designprijzen binnen gesleept, variërend van een Dutch Design Award en Red Dot, tot vermelding in Time Magazine als beste uitvinding van het jaar. Nu zoekt het dus de hulp van de crowd om verder te groeien. Backers krijgen rente over de lening, de mogelijkheid te converteren naar aandelen en korting op een paraplu. De campagne loopt tot 31 mei.