Miljoenenverlies bij Symbid: wanneer barst de crowdfunding-bubbel?

Miljoenenverlies bij Symbid: wanneer barst de crowdfunding-bubbel?

This article will take you 2 minute(s) to read

Startup beginnen? Crowdfunden! Leuk ideetje? Crowdfunden! Geld nodig? Crowdfunden! Crowdfunding is bijna nog hipper dan een startup beginnen. Maar er zijn tekenen dat een bubbel op handen is. Drie tekenen aan de wand waarom de crowdfundingbubbel op handen is.

1) Platformen zelf: gaat het wel goed daar?

In de keuken kijken bij crowdfundingplatformen is helaas niet mogelijk, maar er zijn stille signalen dat het stiekem niet zo heel erg goed gaat. En niet alleen stille. Gister werd bekend dat crowdfunder Symbid weer een miljoenenverlies lijdt. Dat de directie – driekoppig, waarom in vredesnaam? – moet opstappen, lijkt dan een logisch gevolg.

2) Intransparante financieringsvorm

Er is een wildgroei ontstaan aan allerlei platformen, met een bonte mix aan financieringsopties. De een biedt converteerbare leningen aan, de ander pretailing (voorverkoop), de ander weer een vorm van donaties. Of een mix van die opties. Soms gaat het stiekem gewoon om leningen, of om krediet. Dat het hierbij om soms risicovolle beleggingen gaat in extreem onzekere bedrijven, vertellen de platformen en de startups vaak niet aan de investeerder. Daarentegen is er soms ook weer sprake van een extreem risico voor de ondernemer zelf. Kortom, er is een intransparant wereldje ontstaan met meer niches dan openheid.

3) Hype niet gebaseerd op werkelijkheid

Maar de belangrijkste indicatie voor een bubbel is altijd dat de mate waarin een hype plaatsheeft, niet gestoeld is op de werkelijkheid. De media, wij doen daar ook grof aan mee, laten alleen de succesverhalen zien (zoals Peerby, Bolt, Snappcar en Senz). Daar staan honderden mislukte of half geslaagde campagnes tegenover, waar je nooit iets van hoort. Dat geeft ten onrechte het beeld dat crowdfunding een goed alternatief is voor externe financiering, hoewel dat in het leeuwendeel van de gevallen pertinent niet waar is.

Afraden

Daarom raad ik de meeste ondernemers crowdfunding van harte af. Het lijkt een goede, goedkope en snelle bron van financiering. Maar in mijn ogen leidt het alleen maar af van de realiteit, namelijk dat een onderneming opbouwen alleen maar moet draaien op het vinden van klanten en de juiste financiers.

Niet mee eens? Graag hoor ik je mening hieronder of via mail.