Dit is het vetste en nuttigste startup-festival van Europa (en zo krijg je korting)

Dit is het vetste en nuttigste startup-festival van Europa (en zo krijg je korting)

This article will take you 3 minute(s) to read

Wat krijg je als Burning Man, The Next Web Conference en een autosloopbedrijf een kindje krijgen? Het antwoord is Pirate Summit, in mijn ogen het vetste en nuttigste startup-festival van Europa. Voor het vijfde jaar op rij organiseren de Duitser Till Ohrmann en de Nederlander Manuel Koelman ‘Europe’s craziest startup-conference’ te Keulen, in de vrijstaat Odonien van de kunstenaar Odo Rumpf.

Tout startup-Europe

Pirate Summit, Cologne, Germany 3 September 2014 - Image by Dan Taylor/Heisenberg Media

Pirate Summit, Cologne, Germany 3 September 2014 – Image by Dan Taylor/Heisenberg Media

Het scrapyard-kunstproject waar normaliter alleen house-festivals gehouden worden, trekt nu tout-startup-Europe aan voor een batshit-crazy tweedaagse festival. Zo’n 500+ startup-founders, 150 investors en loslopende corporate types zijn aanwezig. Wie kun je verder zoal tegen het lijf lopen op Pirate Summit? De betere startup-pers, zoals Mike Butcher van TechCrunch, Robin Wauters van Tech.eu, Liam Boogar van Rude Baguette en natuurlijk Silicon Canals. Top-ondernemers zoals Skype-oprichter en investeerder Morten Lund (foto boven), de founders van coole Europese startups zoals infogr.am. Ze zijn er allemaal.

Gewone kloffie

10689583_791681064210501_7673111469847616056_n

Maar de kracht van Pirate Summit is het level playing field: iedereen moet in zijn gewone kloffie komen. Sterker nog, piraten-outfit wordt hogelijk gewaardeerd, zelfs aangemoedigd. De conference is namelijk geinspireerd op dit blog van Michael Arrington: ben je wel piraat genoeg om ondernemer te zijn? Dus je kun je fondsmanager van T-Ventures, Balderton, Accel en Index zien rondwandelen met een piratensteek of een ooglapje op. Hier kan dat – moet dat.

Investeerders zoeken

pirate summit

Dat iedereen in  zijn gewone pakkie komt, maakt het zoeken naar investeerders lastig, maar ook weer niet. Ze zien er net zo uit als wij normale stervelingen, met hun spijkerbroeken, sneakers en – helaas meestal nog wel – overhemden. Ze staan gewoon naast je bij de rij voor de koffie, ze zitten op dezelfde houten bankjes te luisteren naar de pitches van de fameuze ‘Walk the Plank’-startup-competitie, waar zo’n 70+ startups aan meedoen. Sterker nog, vorige editie moesten gerenommeerde VC’s zelf ook op de plank pitchen, tot groot vermaak van de aanwezigen.

Mike Butcher op een ijzeren paard

10629802_791681400877134_1686887726768203087_n

Je ziet Mike Butcher binnengereden worden op een ijzeren paard van Troje, je ziet investors wodka-shotjes doen met tech-media. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de jaarlijkse traditie: het verbranden van corporate guy. Een zeven meter hoog houten standbeeld wordt op de eerste avond in de fik gezet, naar goede Keulse carnavaleske traditie ‘Nubbelverbrennung’. Daarom is Pirate Summit ook wel de Europese Burning Man genoemd.

Overweldigend

10653811_791681584210449_8512159481166491228_n

Pirate Summit is heftig, intens, overweldigend. Woorden schieten eigenlijk te kort. Zo vloog ik mijn eerste keer met een zipline over de hoofden van de attendees (foto’s onder). Dit jaar, zo werd mij beloofd, komt er nog iets heftigers. Een ding is zeker: na Pirate Summit kom je anders terug. Vol met inspiratie, maar ook een bak aan kennis en visitekaartjes. Netwerken is door informele sfeer super-chill en makkelijk, wat Pirate Summit naast het vetste startup-festival ook het nuttigste startup-event van Europa. Op Pirate Summit word je niet een bekende, maar een vriend voor het leven.

Korting op Pirate Summit

Wil je ook aanwezig zijn bij Pirate Summit, 2 en 3 september in Odonien – Keulen? Meld je aan op de website van Pirate Summit. Het is maar twee minuten werk. Het congres is soort van invite-only. Als je toegelaten wordt, krijg je met de code “Silicon Canals” 20% op de toegangsprijs. Vervoer nodig vanuit Amsterdam? Silicon Canals heeft nog twee plekken vrij via Blablacar (retour).

Foto’s: Dan Taylor – Heisenberg Media