Lean Startup-goeroe Eric Ries wordt aanbeden in Amsterdam

Lean Startup-goeroe Eric Ries wordt aanbeden in Amsterdam

This article will take you 5 minute(s) to read

“Oh kom, we kunnen nog een stukje verder naar voren gaan zitten.” Zegt één ondernemer, jaar of 50, gekleed in pak tegen zijn metgezel in de pauze. Voordat de presentatie verder gaat weten ze nog twee rijen stoelen verder naar het podium op te schuiven. De behandeling door het publiek, introductie van voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes en een uitverkochte zaal tegen prijzen waar een kaartje voor de Rolling Stones bij verbleekt, maken dat de gemiddelde popster jaloers worden op de opkomst van The Lean Startup auteur Eric Ries bij zijn verschijning in B.Amsterdam op instigatie van crowdfunding-platform voor events, Live On Demand.

Failure?

De sfeer ná opkomst van de in Silicon Valley geboren auteur en ondernemer wordt er zeker niet minder op. Ries: “Hebben jullie al door dat het woord failure geen één keer is gevallen in mijn introductie? Het overgrote gedeelte van de bedrijven waar ik aan meegewerkt of in geïnvesteerd heb zijn failliet gegaan; so if you follow me you can be a big failure too.” Het publiek eet gretig uit de hand die hen voedert deze ochtend.

Begenadigd spreker

Eric Ries zelf, ongeschoren met een spijkerbroek en een open overhemd onder zijn jasje, blijkt een begenadigd spreker. Tussen de megaschermen op het podium vertelt hij met evenveel humor als enthousiasme het verhaal waarmee hij nu al jaren de wereld over reist.

20150302LiveonDemandEricRies07

Staaftabellen

En dat verhaal, dat staat als een huis. Ries “Ik heb een bedrijf gezien, namen noem ik niet, dat voor een nieuwe divisie voor de komende vijf-en-twintig jaar staaftabellen had gemaakt met hun omzet. Het product zou over vijf jaar op de markt moeten komen, dus de eerste vijf staven waren leeg, daarna verwachtten ze per jaar exponentieel te groeien.” Hoe hij denkt over de geloofwaardigheid van plannen een kwart eeuw de toekomst in is duidelijk: “De mensen die denken dat ze de toekomst kunnen voorspellen leven over het algemeen in afgesloten instellingen.”

Validated Learning

Het verhaal laat dan ook exact het tegenovergestelde zien van zijn geesteskind, de Lean Startup. Maak een product waar fouten in mogen – eigenlijk wel moeten – zitten dat zo snel mogelijk live gaat. Met dit Minimal Viable Product ga je leren óf de potentiële klanten het wel willen kopen en zo ja wat ze er dan in willen hebben. Dat proces noemt Ries validated learning.

Pivot

Na een test ga je kijken wat de resultaten zijn en wat je ermee kunt. Als het goed gaat persevere, zet door. Zo niet? Pivot, draaien, bijstellen en aanpassen. Beter dat je na 30, 60 of 90 dagen kunt aanpassen of zelfs je hele product weggooien, dan dat je er na 5 jaar product bouwen achter komt dat eigenlijk alles wat je gemaakt hebt weg kunt gooien. En de test gelukt is? Dan begin je nog een test, en nog een. Terwijl je begint met geld verdienen.

pivot

De voorpagina van The New Yorker

Lean Startup

Dat het gaat over ondernemers betekent bij The Lean Startup zeker niet dat dit speciaal voor nieuwe bedrijven bedoeld is. A startup is a human institution designed to deliver a new product or service under conditions of extreme uncertainty. Dit maakt volgens Ries de definitie startup geen bedrijfstype maar een managementvorm. En die kan evengoed bestaan in een multinational.

Accountability

In alle gevallen betekent dat wel dat je de werknemers échte ondernemers moet laten zijn. Ze verantwoordelijk moet laten zijn voor hun eigen voortgang, accountability. Uit ervaring volgens Ries geen probleem bij de meeste creatievelingen die aan hun product mogen sleutelen, anders is dat voor de lagere management lagen. Die zijn immers hun hele carrière doorgekomen met de wetenschap dat ze op onberekenbare risico’s ‘nee’ moeten verkopen. 

Uiteindelijke doel

Dat betekent ook dat als je een startup wilt beoordelen, dit niet moet op de standaard cijfers. Ries: “Ik weet zeker van alle bedrijven die er zijn, als je ver genoeg gaat zoeken bij Google Analytics komt er ergens een groeiend cijfer uit.” Waar je dan wel op moet letten? Dat de werknemers geleerd hebben van hun fouten als het relevant is voor de bedrijfsvoering en dus of ze dichter bij het uiteindelijke doel zijn gekomen.

Lean Leiderschap?

Na jaren rondtoeren over de wereld en tot zijn eigen humor te worden ingezet als innovatie-expert (‘is dat geen contradictie?’) lijkt zijn eigen doel steeds dichter in de buurt te komen. Lean Startups zijn niet meer weg te denken en voor hem komt de volgende stap eraan. Over twee weken komt Ries met een nieuw project over lean leiderschap op de proppen, maar hoe dat er uit gaat zien blijft nog een streng geheim in de tussentijd.

Noot van de redactie: Het bezoek van Eric Ries aan Amsterdam is mogelijk gemaakt door Live On Demand, een crowdfunding-platform voor live events. De (lean) startup Live On Demand doet op dit moment mee aan Rockstart Web & Mobile.

Leave a Reply

*