Silicon Canals bestaat half jaar, telt 40.000 pageviews: what’s next?

Silicon Canals bestaat half jaar, telt 40.000 pageviews: what’s next?

This article will take you 5 minute(s) to read

Wat ooit begonnen is uit frustratie over een gebrek aan kennis bij de media over startups, is inmiddels uitgegroeid tot een interessante nieuwsbron voor, door en over startups. Je raadt het al, ik heb het over ons eigen initiatief, Silicon Canals. Vandaag bestaat onze media-startup precies een half jaar, een periode waarin wij zo’n 40.000 pageviews hebben binnengehaald. Een bescheiden succesje. Wat zijn onze vervolgplannen?

Tevreden

Ben ik tevreden met Silicon Canals, wordt mij zo nu en dan gevraagd? Tja. Verre van, is dan meestal mijn antwoord. De missie – onze WHY – met Silicon Canals is ‘het fantastische werk dat vele tech startups doen, beter bekend kunnen maken bij een groot (groter) publiek’. Op zich zijn wij daar nog mijlenver van verwijderd.

Eerste stappen

Maar de eerste stappen zijn gezet. Na een paar lastige eerste maanden, hebben wij de weg omhoog gevonden en zit er gestaag een groei in onze bezoekersaantallen. In januari en februari ‘doen’ wij al zo’n 10.000 pageviews per maand, wat op zich niet verkeerd is – voor een side-project dat door het grenzeloze enthousiasme waarmee de startup scene ons verwelkomd heeft gigantisch uit de klauwen is gelopen.

Fanboys

Want dat de startup scene zijn bewondering heeft uitgesproken, is hetgeen ons het meest heeft verrast. Van fanboys m/v onder startup founders tot aansporingen vanuit accelerators (Oscar Kneppers: “Ga zo door”). Het is ons allemaal overkomen. Doen we het voor deze eer en glorie? Neen, maar het helpt wel. Sterker nog, het is elke dag weer een stimulans om op onze eigen unieke wijze te berichten over startups en wat er voor raars er zoal gebeurt. Zoals een steenrijke Chinees die een miljoen stopt in startups, gewoon, op het podium van een Demoday. Dat lees je bij ons uitgebreid, want wij zaten vooraan.

Scoops

De eerste scoops hebben we al gehad. Dat TMG Startups mogelijk geen lang leven meer beschoren is. Of dat VanChefs mogelijk een doorstart kent, in de vorm van een overname (hoe zit het daar trouwens mee, dames?). Dus, startups, schroom niet je persberichten naar ons te sturen. Een exclusief verhaal is altijd welkom, en hoe langer vooraf wij dat weten, des te beter kunnen wij ons voorbereiden. Misschien maar eens een blog wijden aan: hoe ons te pitchen? Hier alvast wat geheime PR-trucs.

What’s next

2317183342_0be0a151ac_b

Foto: Crystal/Flickr/CC by 2.0

What’s next, is dan altijd de vervolgvraag. Da’s een goeie. Wij hebben in de tussentijd al succesvol geëxperimenteerd met branded content en native advertising (en een omzet gedraaid van maar liefst 1625 euro!). Daar gaan wij vervolgstappen in zetten. Ook zoeken wij naar alternatieve verdienmodellen, buiten de gebaande paden van de CPM- en de CPC-advertentiemodellen om.

Contentmarketing richting startups

Daarom kunnen wij met trots aankondigen dat wij druk doende zijn onze eerste partners aan te sluiten die Silicon Canals als contentmarketing-kanaal gaan gebruiken richting startups. De typische startup founder is nauwelijks te bereiken met traditionele media en advertising, maar wil vaak alleen werken met de experts en het beste van het beste. Expertise delen middels interessante en leesbare blogs is dus ook een uitgelezen kans om vrienden te maken – via Silicon Canals.

Marketplace

De grootste bottlenecks voor startup founders liggen in het snel opzetten van een bedrijf. Daar komt zoveel bij kijken: legal, HR, marketing, finance, branding, pr, hosting, development, noem maar op. Zelf alles bij elkaar sprokkelen, kost tijd. Op de achtergrond zijn wij dan ook al voorzichtig aan het bouwen aan een marketplace, waar de startup founder terecht kan bij onze partners die (soms tegen gereduceerd tarief, soms met speciale pakketten) hun diensten aan startups aanbieden. Zo zijn we in gesprek met een bedrijf dat hardware leaset danwel voorfinanciert. Je moet er maar opkomen. Hopelijk binnen twee maanden live.

Gastbloggers en redactieteam

Natuurlijk staat of valt het succes van een platform met content. Gastbloggers, over uiteenlopende onderwerpen die raken aan het startup-welslagen danwel -falen, zijn zeer, zeer welkom. Mail ons, nu! We werken inmiddels aan uitbreiding van het redactieteam, waarbij we in Tijmen de Groen al een student-redacteur hebben vanuit de SvJ, daarnaast zoeken we nog een trouwe en gemotiveerde webredacteur voor de dagelijkse dingetjes. Dat daar animo voor is, blijkt wel uit de tientallen sollicitaties. Stageplekken hebben we ook.

Mediapartnerships

Een ding waar we vol de focus op leggen, is het sluiten van mediapartnerships. Er zijn zoveel mooie events in de startup scene en daar doen wij graag verslag van. Je kunt ons sowieso verwachten bij Appril, Uprise, The Next Web en Social Media Club Amsterdam. Er zullen er zeker meer volgen, dus als je een event organiseert dat je gecoverd wilt hebben, contacteer ons.

Succes is een keuze

Succes is een keuze, wordt gezegd. Jaja. Die keuze blijken wij elke dag opnieuw te moeten maken, om naast onze dagelijkse werkzaamheden (een consultancy bureau voor startups) tijd vrij te maken om de nieuwsstroom op gang te houden. Wat een werk, daar hebben wij ons lelijk op verkeken zeg! Het is het echter meer dan waard, getuige jullie – de lezer – niet-aflatende enthousiasme. Blijf ons lezen, en voorzien van informatie, opdat wij de semi-objectieve, supernieuwsgierige snuffelhond blijven van de Nederlandse startup scene.

Foto boven: Tom Page/Flickr/CC by-sa 2.0