Neelie Kroes lobbyt voor versoepeling wetgeving startups

Neelie Kroes lobbyt voor versoepeling wetgeving startups

This article will take you 3 minute(s) to read

Startupdelta is ruim een half jaar bezig, over een jaar eindigt hun mandaat alweer. Als het aan hun startup-ambassadeur Neelie Kroes ligt, moeten een flink aantal wetten aangepast worden die het leven van startup-ondernemers een stuk makkelijker maakt.

Special Envoy

Sinds eind vorig jaar is Kroes aangesteld als Special Envoy met als doel om de internationale positie van startups in Nederland te versterken. Zo wil Kroes dat meer buitenlandse startups met innovatieve ideeën zich in Nederland vestigen, en Nederlandse bedrijven niet naar het buitenland vertrekken. Meer ontwikkeling, meer innovatie en dus ook meer banen. Einddoel: Nederland in de top drie startuplocaties van Europa.

Ambitieus

Ambitieus, maar Kroes is enthousiast en daadkrachtig. In juni startte ze in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken het initiatief StartupDelta (we schreven er al eerder over): een belangrijk toegangsportaal en trefpunt voor startup(ondernemers) waarin overheid, kennisinstellingen, startups, investeerders en bedrijven samenwerken aan innovatie en ontwikkeling.

Netwerk

Haar grote netwerk in de politiek maakt van Kroes een uitstekende lobbyist met bijzonder veel invloed. Gisteren rapporteerde Kroes over hun voortgang naar premier rutte en Henk Kamp van Economische zaken. Uit dat tussentijdse rapport blijkt dat Kroes pleit voor een versoepeling van een drietal wetten.

Faillissementsrecht

Zo moet het faillissementsrecht worden aangepast. Kroes zegt daarover in NRC Q: “Als een ondernemer hier op zijn bek gaat, dan heeft hij een stempel op zijn voorhoofd. In de VS is dat anders. Daar wordt een ondernemer die nooit fouten heeft gemaakt, gezien als iemand die blijkbaar niet genoeg risico’s heeft genomen. Falen hoort bij start-ups. Het is niet zo van: ‘ik heb een goed idee, zet de champagne maar klaar’.”

Kroes stelt dat startupondernemers na een faillissement soms wel anderhalf jaar vastzitten aan de gevolgen voordat je weer kan opstarten – een veel langere periode dan andere landen. Oplossingen volgens Kroes: de termijn van een faillissementafhandeling moet worden verkort, en leningen moeten makkelijker worden versterkt vlak na een faillissement.

Belastingwetten

Ook de belastingwetten moeten op de schop. Kroes: “We hebben het over start-ups, mensen die vanaf nul beginnen, die moeten de eerste jaren alles doen om de tent op de benen te krijgen. Die beginners moeten op een speciale manier behandeld worden door het fiscale systeem, dat daarop nu nog niet is ingericht.” Kroes pleit onder andere voor een andere belasting van durfkapitaal om investeren aantrekkelijker te maken, en een speciale rechtsvorm voor startups.

Pensioenfondsen

Kroes wil ook pensioenfondsen stimuleren om in startups te investeren. “Wij hebben een aantal hele grote pensioenfondsen, met heel veel geld in kas. Ik denk niet dat de overheid zich daarmee moet bemoeien, maar pensioenfondsen hebben een eigen verantwoordelijkheid. Wij kunnen ze best wijzen op de mogelijkheden die er zijn in Nederlandse startups,” aldus Kroes.

Het is overigens niet zo dat pensioenfondsen nog geen investeringsmogelijkheden zien in de startupwereld: we schreven al eerder op deze site dat het ABP sinds 2010 al honderden miljoenen euro’s investeert via investeringsvehikel Inkef Capital.