Sombere dag voor #NLTech startups? Netneutraliteit door EP afgezwakt

Sombere dag voor #NLTech startups? Netneutraliteit door EP afgezwakt

This article will take you 3 minute(s) to read

Het Europees Parlement (EP) heeft vandaag ingestemd met Europese afspraken die netneutraliteit moeten garanderen. Goed nieuws! Behalve voor het Nederlandse internet. De afspraken van de EU zijn een slap aftreksel van de regels die we al een tijdje in Nederland hadden.

Sinds 2012 in Nederland

Netneutraliteit moet garanderen dat al het internetverkeer gelijk wordt behandeld, ongeacht de informatie die verstuurd wordt. Op deze manier kan voorkomen worden dat ISP’s bijvoorbeeld extra geld gaan vragen voor diensten die veel data versturen of ontvangen en zo meer van hun netwerk eisen. In Nederland was deze netneutraliteit sinds mei 2012 per wet vastgelegd, waarbij expliciet is vermeld dat internetaanbieders geen diensten mogen belemmeren en vertragen, of er extra geld voor mogen rekenen.

In 2016 teniet gedaan

Een deel van die afspraken is met het besluit van het EP teniet gedaan. Voor heel de EU gelden nu dezelfde regels omtrent netneutraliteit, en die zijn een stuk vager dan wat we in Nederland hadden. De EU lijkt heel stellig in hun bedoelingen: al het internetverkeer moet gelijk worden behandeld. Maar experts en activisten hebben er de afgelopen tijd uitgebreid op gewezen dat de regels zo zijn opgesteld dat er verschillende loopholes mogelijk zijn die het voor internetaanbieders toch mogelijk maakt om bepaald verkeer voorrang te geven, of er extra geld voor te vragen.

‘Onvoldoende beveiligd

Rejo Zenger, van digitale burgerrechtenvereniging Bits of Freedom legt uit: “Het principe van netneutraliteit is onvoldoende beschermd door de gebrekkige definities van ‘specialized services’ en ‘overbelasting van netwerken’.” Dit laat ruimte voor internetaanbieders om zelf hun definities aan te dragen, waardoor er alsnog een betaalde ‘fast lane’ voor internetdata ontstaat. Zenger: “Tenslotte laat het voorstel ruimte voor ongelijke behandeling van bepaald internetverkeer, bijvoorbeeld als dat is versleuteld.”

‘Belangen telecombedrijven

Euro-parlementariër Marietje Schaake van D66 is ook niet tevreden, zo schrijft ze: “Er werd in de discussies te veel aan de belangen van nationale telecombedrijven gedacht en te weinig aan internetgebruikers en de economie van de toekomst. Dat leverde te vage afspraken over netneutraliteit op, waardoor het belang van het open internet ondersneeuwt. Ik hoop dat de Raad en Commissie met meer urgentie en ambitie komen voor de Europese Digitale Interne Markt. We laten miljarden liggen door de fragmentatie in Europa.”

Tech-startups de dupe?

De nieuwe regels zullen met ingang van 30 april 2016 ingaan en dan ligt de bal weer bij de Europese Commissie en het overkoepelend orgaan BEREC. Die zullen een uitleg aan de nieuwe regels gaan geven die volgens Rejo Zenger ‘bepalend zal zijn voor mate waarin de vrijheid van de internetgebruiker gewaarborgd is’. Het laatste woord is er nog niet over gesproken dus. Maar het open internet waar iedereen, van de kleinste startup tot de grootste multiinational, op gelijk voet gebruik van kon maken is ook in Nederland geen garantie meer.

Beeld: Save the Internet

Leave a Reply

*