Deze 10 startups zijn geselecteerd voor Rockstart Smart Energy

Deze 10 startups zijn geselecteerd voor Rockstart Smart Energy

This article will take you 2 minute(s) to read

Amsterdamse startup-accelerator Rockstart heeft bekend gemaakt welke startups deel uitmaken van hun nieuwe Smart Energy programma. De tien startups komen vanuit de hele wereld om in Amsterdam en bieden producten of toepassingen die sterk gericht zijn op het ‘internet of energy things’.

Oog op duurzaamheid

Het is de derde lichting van Rockstarts Smart Energy programma. Eerder deden startups als Bundles, Zonnepanelendelen en CaretoSave succesvol mee aan het programma. De gekozen startups richten zich dit jaar sterk op het integreren van data intelligence, mesh netwerken, lokalisatie, SaaS en micropayments met het oog op duurzaamheid. Of zoals Rockstarts programma-hoofd Freerk Bisschop het noemt: ‘Internet of Energy Things’.

10 startups in Rockstart Smart Energy Program 2016

 • De Rotterdamse startup Crownstone maakt via een simpel verloopstukje stopcontacten ‘slim’ zodat ze reageren op je aanwezigheid of locatie in een ruimte en op afstand te bedienen zijn.
 • Het Nederlands-Belgisch-Chinese Magicview biedt location-based mobile payments. Die maken het bijvoorbeeld mogelijk dat je automatisch een kaartje afrekent zodra je opstapt op de trein, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.
 • Het Italiaanse DAJIE is een afkorting voor ‘Distributed Autonomous Joint Internet and Energy’, wat uiteindelijk moet leiden tot meer betaalbare en duurzame smart grids and smart communities.
 • eGeo komt uit Colombia om in Amsterdam verder te werken aan hun hardware voor veilige, gemakkelijk toegankelijke IoT netwerken
 • Het Tsjechische Flowbox biedt een intelligent systeem voor bedrijven om alle gebruikte energie nauwkeurig bij te houden en zo zuiniger te worden.
 • De point-to-point mesh wireless architecture van Geolumen, ook uit Italië, zorgt ervoor dat zowel particulieren als de publieke sector kan profiteren van slimme verlichting.
 • Het Braziliaanse Newatt biedt middelgrote en grote retailers en supermarktketens slimme oplossingen om energie te besparen.
 • Sympower, uit Estland en het VK, biedt slimme controllers die apparaten waar nodig aan en uit schakelen om zo minder energie te verbruiken.
 • Vebbu komt uit Kroatië met een slimme thermostaat die verschillende ruimtes afzonderlijk kan verwarmen en monitoren.
 • Het Griekse Wapo.io levert slimme beheersystemen voor commerciële gebouwen.
 • Funding, begeleiding en netwerk

  Bovenstaande startups gaan een programma van een vjf maanden in. Daarbij krijgen ze kantoorruimte, seed-funding van €20.000 en begeleiding van een team van 75 mentoren. Daarnaast kunnen ze gebruik maken van het netwerk van Rockstart en staat de deur op een kier bij een van partners van het programma. Dat zijn ondermeer partijen als Alliander, Gemeente Amsterdam, Stichting Doen, Accenture, en Amsterdam Smart City. Op 6 juli is het demo day, en presenteren de startups hun product.

Have something to say?! Feel free to comment!