Printr maakt zich met 750K funding klaar voor lancering

Printr maakt zich met 750K funding klaar voor lancering

This article will take you 2 minute(s) to read

Nederland staat al stevig op de kaart als 3D-printland met partijen als 3DHubs en Shapeways. Printr doet daar nog een schepje bovenop. De Enschedese startup heeft €750.000 binnengehaald, en presenteert binnenkort hun hard- en software aan het grote publiek.

Ervaren investeerders en ondernemers

Printr was eerder van plan in juli al een ronde te sluiten van 1 miljoen, maar dat liep wat vertraging op: “Zaken altijd langzamer lopen dan je hoopt of begroot”, wist co-founder Douwe Bart Mulder in april al in een interview op deze site. “De tijd tot een investering is toch groter, productie loopt vertraging op, er sluipt een bug in een deel van de software waardoor je een deadline mist.” Uiteindelijk is het er toch, bijna, van gekomen. De funding is afkomstig van’ een aantal ervaren investeerders en ondernemers’ en zal worden gebruikt om het team te laten groeien, het product op te schalen en meer 3D-printfabrikanten te ondersteunen.

Iedereen kan 3D printen

Het komt op een goed moment, want Printr staat op het punt grote stappen te maken. Zo moet vanaf december iedereen een 3D-printje kunnen ontwerpen met het besturingssysteem Formide, door Printr ontworpen. Formide is een alles-in-één 3D-print-ecosysteem, wat het voor iedereen makkelijk moet maken een 3D-model te vinden, te configureren en te printen. “Het afdrukken van 3D-modellen is nog steeds een vrij uitdagende taak, deels vanwege de complexe instellingen van de printers”, legt Mulder uit. “Soms zijn er wel 60 afzonderlijke parameters die per model moeten worden ingesteld. Met ons nieuwe platform Formide, nemen we deze belemmeringen weg en maken we 3D-printen voor iedereen toegankelijk.”

The Element wordt verzonden

Het Formide-platform heeft juist een gesloten beta met 250 testgebruikers afgerond in voorbereiding op de verzending van The Element, een streaming-apparaat dat via USB kan worden aangesloten op een 3D-printer. Op die manier is elke printer eenvoudig geschikt te maken voor het Formide-platform. The Element liep eerder zijn crowdfunddoelen mis, maar via de eigen website vond Printr alsnog genoeg animo voor het product.

3D-modellen zoeken

Verder gaat de startup ook een samenwerking aan met 3Dshap.es. Via deze zoekmachine is het eenvoudig om een hele reeks aan kant-en-klare 3D modellen te vinden. Vervolgens is het een kwestie van ze in Formide selecteren, eventueel naar wens aanpassen en op de print-knop drukken.

Kairos 50

Printr is in 2014 opgericht door oud-studenten van de Universiteit van Twente. Inmiddels heeft de startup naast een kantoor in Enschede ook gevestigd in Amsterdam. De Startupbootcamp alumnus werd kortgeleden nog opgenomen in de prestigieuze Kairos 50-lijst van veelbelovende startups van over de hele wereld.

Leave a Reply

*