8 essentiële stappen voor de branding van jouw startup [infographic]

8 essentiële stappen voor de branding van jouw startup [infographic]

This article will take you 3 minute(s) to read

Branding heeft een groot aandeel in de mogelijkheid je te onderscheiden van de concurrentie, het aantrekken en behouden van loyale klanten en het is een hulpmiddel wanneer je beslissingen maakt in de toekomst. 99designs heeft daarom een infographic samengesteld om nieuwe merken een vliegende start te geven.

Branding in 8 stappen
Ontwerp van sundayrain

De 8 stappen naar een consistente branding van jouw startup licht ik hier nog eens toe.

Het innerlijk

Stap 1
Begin met het uitschrijven van een mission statement. Verwar deze missie niet met een visie. Een missie is hetgeen wat je wilt uitstralen, de waarden waar jij en het team voor staan, jullie identiteit. Een visie gaat over de toekomst, waar willen jullie heen met de startup? Het is normaal eens in de zoveel jaar de visie aan te passen. De missie blijft als het goed is hetzelfde door de jaren heen.

Stap 2
Bepaal vervolgens de doelgroep van de startup. Wie zijn zij? Waar vind je hen, wat doen ze? Mij helpt het altijd om een ijkpersoon te identificeren, een zelfbedacht persoon uit de doelgroep, zodat je bij iedere strategische keus die je moet maken kunt denken “Zou X dit product kopen?”

Stap 3
Wat zijn de unique selling points van jouw startup? Vragen als “wat maakt jou anders dan Y?” zijn niet zeldzaam. Het is daarom belangrijk om als onderdeel van je branding duidelijk op een rijtje te zetten wat jullie onderscheidt van anderen.

Het uiterlijk

Stap 4
Het verhaal van je startup kan wel anders zijn dan die van andere startups of gesettelde ondernemingen, maar net als in het echte leven gaat ook branding niet alleen over het innerlijk. Je wilt geen logo dat op die van jullie concurrent lijkt. Doe dus research naar de logo’s uit de industrie waar je werkzaam in bent en zorg dat jullie anders zijn.

Stap 5
Tijdens stap 2 heb je de doelgroep gepersonifieerd, nu ga je hetzelfde doen voor je startup. Probeer je startup als een persoon te zien, hoe zou je hem (of haar!) omschrijven? Deze karakteristieken helpen jou, of de designer, met het creëren van een passend logo.

Het hart

Stap 6
Met de karakteristieken van stap 5 ga je aan de slag met de visualisatie van de startup, de branding begint nu echt vorm te krijgen! Wanneer je jezelf niet aan anderen aan zou bieden als grafisch designer, moet je je realiseren dat je geen professionele grafisch designer bent en in dat geval is het aan te raden om iemand in te huren om dit voor je te doen.

Stap 7
It goes without saying dat je een website nodig hebt. Voordat je je naam hebt vastgelegd heb je als het goed is gecheckt of de url nog vrij is. Ook bij het ontwikkelen van een website geldt dat wanneer je geen programmeur bent je dit beter niet zelf kunt doen, gelukkig hebben de meeste startups een eigen website developer en kan er een mooie website gecreëerd worden die 100% in lijn ligt met de branding en qua looks past bij het logo ontwerp.

Stap 8
Ook op social media zal je acte de présence moeten geven, dit kan niet meer half-half en daarom is het verstandig om in eerste instantie te kiezen voor Twitter en Facebook en deze kanalen fulltime en super awesome te managen. Wanneer je genoeg capaciteit en content hebt, kun je uitbreiden naar andere social media platformen.

Leave a Reply

*