Amsterdamse Bomberbot is de meest innovatieve startup op #TNW15

Amsterdamse Bomberbot is de meest innovatieve startup op #TNW15

This article will take you 3 minute(s) to read

De Amsterdamse startup Bomberbot zou eigenlijk niet naar The Next Web Conference komen. Maar toen ze door Startupdelta werden uitgeroepen tot meest innovatieve startup, en daarom een plekje kregen op de stand bij Neelie Kroes, moesten ze er toch aan geloven.

Spelenderwijs programmeren

Bomberbot is een lespakket dat kinderen uit basisschoolgroepen 7 en 8 spelenderwijs leert programmeren. Dat gebeurt niet alleen aan de hand van een computergame, maar ook veel lesacitiviteiten waarvoor geen computer nodig is. Joost Bazelmans, verantwordelijk voor de business development, legt uit waarom kinderen met het lesprogramma van de startup nog niet direct hun eigen apps zullen bouwen. “We brengen ze de fundamenten bij van het programmeren. Er zijn veel verschillende programmeertalen, maar het fundament is vaak hetzelfde.” Die fundamenten worden bijgebracht aan de hand van een computergame, maar het programma biedt ook veel offline componenten waarbij de principes van het programmeren in een andere context worden gezet. Bazelmans: “Zo moeten kinderen een bekend sprookje in stukken knippen en door de war gooien, om zo te ontdekken dat het verhaal dan niet klopt. Programmeertaal werkt ook alleen als het in precies de juiste volgorde staat”.

Overal programmeertaal

“Kinderen groeien tegenwoordig op in een digitale wereld. Als ze in de auto eens geen internet hebben, dan begrijpen ze niet waarom dat zo is”, zegt Bazelmans. “Met Bomberbot leren ze dat programmeertaal overal aanwezig is; in de tablet, de auto maar ook in de magnetron. Die dingen werken niet uit zichzelf. Ze leren ook dat het iets is waar ze invloed op kunnen uitoefenen.” Bomberbot is zo ontwikkeld dat het ook voor docenten zonder IT-kennis gemakkelijk is. In de backend kunnen docenten de voortgang van individuele studenten bijhouden.

bomberbot-gameplay

Bomberbot op TNW15

Volgens Bazelmans is de aanwezigheid van Bomberbot op The Next Web een mooie kans voor de startup. “Het is goede PR voor ons en geeft ons de kans om in contact te treden met investeerders.” Na een seed-ronde in maart vorig jaar, waarbij € 15.000 werd binnengehaald, is Bomberbot weer op zoek naar nieuwe funding. Bazelmans: “We willen ergens tussen september en december dit jaar een Series-A ronde doen. Maar daarvoor moeten nog wel wat interne doelen gehaald worden. We willen voor die tijd nog een flink aantal scholen aansluiten.”

Bomberbot en iLost meest innovatief

Bomberbot is anderhalf jaar geleden opgericht door de Colombiaanse Christian Bello. Na een succesvolle pitch bij Rockstart, kon hij van het idee werk maken. Dat viel op bij StartupDelta, die Bomberbot samen met iLost benoemde tot meest innovatieve startup van 2015 en ze een plekje op de startupdelta-stand op TNW Conference gaven.

Verplichte lesstof

Het lesprogramma van Bomberbot voldoet volgens de makers aan de eisen die in het Verendigd Koningkrijk worden gesteld aan de lespakketen voor programmeren die daar sinds anderhalf jaar tot de verplichte stof horen. Ook in Nederland gaan al een tijdje stemmen op om de fundamenten van het programmeren op basisscholen al bij te brengen. Eén van de meest fanatieke voorstanders van dit plan is Neelie Kroes, wat haar voorkeur voor Bomberbot grotendeels verklaart.

Leave a Reply

*