Amsterdamse startup Fastportal maakt belastingaangifte supersimpel

Amsterdamse startup Fastportal maakt belastingaangifte supersimpel

This article will take you 3 minute(s) to read

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar zodra ik een blauwe envelop op de mat zie liggen, schiet ik meteen in een stuip. De Amsterdamse fintech startup Fastportal, deelnemer aan The Next Web Boost, maakt de Belastingaangifte supersimpel, zowel voor de accountant en de klant. Een gesprek met co-founder Rik Visser bij de booth van ‘hun’ kantoor WeWork.

Wie ben je?

“Ik ben Rik Visser (29, CEO), ik run Fastportal samen met co-founders Dylan Davies (25, co-CMO/COO), Wim Dijksterhuis (25, co-CMO/COO) en Theodor Diaconu (Roemenië, 25, CTO). Dit is niet onze eerste startup, eerder deden wij Butterfly Tattoo, een speelfilm waar we 2,5 ton euro voor hadden gecrowdfund. De portal daarvoor moesten we toen nog zelf bouwen: je kon aandelen krijgen via Paypal en iDeal, maar uiteindelijk stonden we 50 mille in de min. Daarom heb ik een paar jaar een gewone baan gehad, en nu kan ik weer vol aan de bak als ondernemer met Fastportal.”

Wat doet je startup Fastportal?

“Wij maken self service klantenportals via een whitelabel, Saas-model voor dienstverleners, zoals advocaten, accountants en notarissen. Nu richten we ons nog vooral op accountants. We nemen het hele proces van belastingaangifte uit handen, daar maken voor de belastingadviseur een workflow van. Alle stappen die de klant zelf kan doen, doet-ie zelf. De klant hoeft dus niet meer documenten per post te sturen, maar knalt hij of zij  in het systeem, zoals allerlei stukken als paspoort, salarisstrookjes, etcetera. Met Fastportal kunnen boekhouders zo sneller werken. De facturatie nemen we ook uit handen, die zit bij ons automatisch ingebakken via een integratie met Molly.”

Waar staan jullie nu?

“We hebben net een pilot afgrond met een groot kantoor: Finsens. Zij hadden 600 klanten in hun systeem, die de belastingaangifte van vorig jaar via Fastportal hebben gedaan. Wij hebben de uren besteed per aangifte teruggebracht met 20 procent, maar ook de facturatie ging gigantisch veel sneller. Ze laten hun klanten nu betalen voordat ze de aangifte indienen. De klanten zijn echt superhappy, we kregen letterlijk emails doorgestuurd dat het ook hen tijd bespaart en dat ze het geweldig vinden.”

Hoeveel funding hebben jullie?

“Tussen de 50 en 100.000 euro angel funding, grotendeels via Finsens en een angel investor. Zodoende hebben wij veel controle kunnen houden, want wij hebben nog 90 procent van de stemrechten en 75 procent van de aandelen. We gaan ons eerst richten op onze volgende milestone zodat wij meer tractie hebben, voordat we geld gaan ophalen. Anders wordt het geld te ‘duur’ voor ons.”

Wat is de volgende stap?

“In mei gaan we naar de volgende fase, door sales te doen naar financieel dienstverleners, maar ook advocaten. We hebben nu warme leads, voornamelijk via belangenverenigingen. Het gaat vandaar als een olievlek.”

Hoe zit jullie verdienmodel eruit?

“Fastportal kost – afgerond – 25 euro per medewerker, per maand. Een kantoor weet dus precies wat het kost. Maar we willen niet dat ze eerste filteren welke klanten ze erin zetten. De klanten van onze klanten maken er dus gratis gebruik van.”

Leave a Reply

*