Amsterdamse startup Stuvia trekt zich niks aan van Belgisch ‘verbod’

Amsterdamse startup Stuvia trekt zich niks aan van Belgisch ‘verbod’

This article will take you 2 minute(s) to read

Tegenslag voor de Amsterdamse startup Stuvia. Als het aan Belgische universiteiten ligt dan wordt de marktplaats voor samenvattingen van lesmateriaal in dat land verboden. Hoe vervelend dat ook klinkt, Stuvia zelf ziet het zo’n vaart nog niet lopen. “We hebben de studenten aan onze zijde”.

Marktplaats voor samenvattingen

Op de website van Stuvia kunnen studenten van Hogescholen en universiteiten de samenvattingen van lesmateriaal te koop aanbieden. De startup is in 2010 ontstaan naar een idee van Jaap van Nes en Martijn Scheen. De samenvattingen die zij maakten waren onder medestudenten zo populair dat ze er geld in zagen. Inmiddels is Stuvia in zeven landen live en wordt er in Nederland wekelijks zo’n 10.000 euro aan studenten uitgekeerd. In België is dat een stuk minder, volgens Van Nes doet Stuvia 90% van hun business nog in Nederland.

Verboden in Gent en Leuven

De universiteiten van Leuven en Gent laten weten dat Stuvia vanaf volgend jaar verboden is. In Gent kunnen studenten zelfs voor de tuchcommissie komen als ze betrapt worden. Co-founder Jaap van Nes betekent dat echter niet het einde van Stuvia in België. “Wat er waarschijnlijk gaat gebeuren is dat iedereen onder een schuilnaam verder gaat”, laat hij aan SiliconCanals weten. “Het is in ieder geval niet zo dat we de boel daar binnenkort kunnen sluiten.”

Het mag gewoon

Juridisch gezien lijkt er namelijk geen enkele belemmering te zijn om samenvattingen van studiemateriaal te verkopen. Het argument van Belgische universiteiten dat auteursrecht bij de docenten ligt, gaat niet op. “Wanneer een student vanuit alles dat hij of zij ‘hoort tijdens college’ en ‘leest tijdens zelfstudie’ een eigen samenvatting creëert, mag deze door de student worden verspreid”, aldus van Nes. Het andere argument van universiteiten, dat het ‘onethisch’ is om zo samenvattingen te verspreiden, wordt door Van Nes opzij geschoven: “Dat is hun mening, geen reden om iets te verbieden. Wat we doen, mag gewoon.”

Afzijdig

“We hebben de steun van de studenten. Als die ons niet tof zouden vinden, hebben we een groter probleem”, stelt van Nes. Dat is de reden dat Stuvia zich momenteel ook weinig aantrekt van het aangekondigde verbod. De startup houdt zich afzijdig in de discussie, en laat studenten voor zich pleiten. In een reportage van Belgische nieuwszender VRT geven Belgische universiteitsstudenten aan geen enkel probleem te zien in het verhandelen van samenvattingen. Waarom alleen Belgische universiteiten problemen maken, en die in andere landen niet, is Van Nes totaal niet duidelijk: “In België zijn we vooral populair bij rechtenstudenten. Dat is heel tof, maar misschien zat er eentje tussen die er een leuke case in zag”.