Onbekende Eindhovense big data-startup haalt miljoenen op bij Skype-investeerder

Onbekende Eindhovense big data-startup haalt miljoenen op bij Skype-investeerder

This article will take you 4 minute(s) to read

Wat schreven we nu laatst over big data? “Big data is helemaal de shit in investeerders-land.” Ook vandaag weer een grote Series A voor een Nederlandse big data-startup: Synerscope krijgt ettelijke miljoenen (onze inschatting tussen 4 en 7 miljoen euro) van het Luxemburgse fonds Mangrove Capital Partners. Wat doet deze super-onbekende startup uit Eindhoven nu eigenlijk?

Spin-off Synerscope

Nadat wij CEO Jan Kees Buenen niet eens direct een mailtje hebben gestuurd, krijgen we binnen luttele minuten een telefoontje van hem. Hij stond toch op zijn bagage te wachten op het vliegveld. Dat maar weinig mensen zijn startup Synerscope – een spin-off van TU Eindhoven uit 2011 – kennen, was hem zelf ook al opgevallen. Dat wij willen weten wat zijn big data-startup nu precies doet, verbaast hem evenmin. “Wij zitten wat dat betreft met een marketing-probleem, hoe we goed onder de aandacht kunnen brengen wat wij doen, is ons nog niet helemaal duidelijk.”

Mangrove Capital Partners

Maar dat Synerscope op een mooi spoor zit, is wel een ding dat zeker is. Qua financiering zit de Nederlandse startup met kantoor in Helvoirt wel goed, met een angel-ronde van 1,1 miljoen dollar in 2011 (5 Park Lane, Paul Buyink) en een seed-ronde van 2,2 miljoen dollar (ABN Amro, Spitzcool) van begin 2o13 (bron: Crunchbase). Daar komen nu ettelijke miljoenen Series A bij van Mangrove Capital Partner uit Luxemburg, een gerenommeerde firma die eerder het Nederlandse Nimbuzz tot een exit bracht. Eerder investeerde Mangrove in Helpling, Wix, Seatwave, Freedompop en hun grote succesverhaal, Skype.

Onder de tien miljoen

Hoe groot de ronde precies is, maakt Buenen liever niet bekend. “Op de achtergrond is nog een security investor actief.” Ook wil hij hun grootste concurrent, de megalomane big data-unicorn Palantir van Peter Thiel, niet wijzer maken. Dat het om een bedrag gaat onder de tien miljoen wil hij nog wel melden, maar daar blijft het bij. Gezien eerdere Series A van Mangrove schatten wij de ronde tussen de 4 en 7 miljoen euro.

synerscope

Wat doet Synerscope?

Wat doet Synerscope? Buenen doet zeer zijn best het uit te leggen, en dan komen we terecht op het snijvlak van big data, machine learning, datavisualisatie, maar ook video-analyse en Internet of Things. Het zit zo. Synerscope kan grote datasets, zoals financiele transacties, door middel van high performance computing en MRI scanning op locatie benaderen, om de data vervolgens inzichtelijk te maken. Die data laat zich echter lastig vangen in de klassieke systemen.

Grote datasets

In plaats van dat de data (waaronder ook tekst, video, afbeelding en gegevens van sensoren) wordt omgezet in nulletjes en eentjes, wordt deze gevisualiseerd. Dat kan gaan om echt hele grote datasets. “Jij en ik zouden in een paar uur 150.000 documenten ‘klein’ kunnen maken. Wat dat betreft zijn we een perfect researchinstrument. Wij werken op het snijvlak van verschillende typen data, die normaliter lastig met elkaar in verband te brengen zijn.”

Verzekeraars

Klanten zijn dan ook bedrijven die het meest geïnteresseerd zijn in big data: banken, maar met name verzekeraars. Ook energiebedrijven zijn interessante klanten voor Synerscope, zij zitten niet alleen op een bak menselijke rapportage, maar zij krijgen ook een hele hoop informatie door via sensoren. Voor wie het nu nog niet snapt: denk aan de serie Person of Interest, maar dan zonder voorspelling wie er een misdaad gaat plegen. Nog een stapje voor sentient artifical intelligence, dus. Synerscope werpt zich in case study’s op als expert in witwas-preventie, verzekeringsclaim-analyse en medische fraude-analyse.

Slag slaan in Londen

Met de financiering wil Buenen nu een slag slaan op de financiële hoofdstad van Europa, Londen. Tevens wordt er een ‘bruggehoofd geslagen’ naar Silicon Valley, waar Synerscope al samenwerkt met hadoop-provider Horton Works, IBM, Dell en partner SAP via het SAPhana-programma. Ook moet nog sterker de concurrentie aangegaan worden met miljarden-bedrijf en CIA-backed Palantir, dat vooral op intelligence zit, supercomputer IBM Watson en Clearstory Data, dat vorig jaar nog een Series B ophaalde van 21 miljoen dollar.