Journalistiek-startup Blendle gaat naar Duitsland, mikt op 5x zoveel leden

Journalistiek-startup Blendle gaat naar Duitsland, mikt op 5x zoveel leden

This article will take you 2 minute(s) to read

Startup Blendle had al een tijdje openlijk een oogje op buitenlandse expansie, maar sinds vandaag is het ook zover. De ‘iTunes voor kranten en tijdschriften’ is ook in Duitsland live gegaan. Het is de eerste echte grote stap over de grens voor de in 2014 gestarte Utrechtse startup, alhoewel een aantal Belgische kranten en bijvoorbeeld Wall Street Journal al geïntegreerd zijn. Zo duurt het niet lang meer voor we iTunes de ‘Blendle van de journalistiek’ kunnen gaan noemen.

30 kranten en tijdschriften

Voor de uitbreiding heeft Blendle een overeenkomst gesloten met de belangrijkste Duitse uitgevers. Er doen ruim dertig toonaangevende kranten en tijdschriften mee, waaronder de Süddeutsche Zeitung, Bild en Der Spiegel. Ook regionale bladen als Tagesspiegel, Stuttgarter Zeitung, Rheinische Post of Hamburger Abendblatt zijn beschikbaar. Blendle maakt het mogelijk om digitaal losse artikelen te kopen uit die uitgaves. Met de uitbreiding naar Duitsland groeit de afzetmarkt ineens enorm. Volgens de NOS hoopt Blendle in Duitsland op vijf keer zoveel leden als in Nederland.

Blendle verdient meer dan Apple

Blendle is nog maar net een jaar oud, maar overtreft volgens de oprichters de verwachtingen. Na vier maanden maakten ze al bekend dat het 100.000ste lid zich had ingeschreven. Tijdens het eenjarig bestaan claimde de startup dat het voor aangesloten uitgeverijen meer verdient dan Apple doet. Blendle heeft ruim 250.000 leden waarvan 22 procent echt actief is.

Frankrijk en de VS

Blendle flirt al een tijdje met het buitenland. Zo kreeg het licenties om artikelen van The Wall Street Journal, The Washington Post en The Economist te verkopen en werder er eerder al Belgische titels toegevoegd. Zes maanden nadat de startup werd opgericht, haalden ze een investering op van ruim drie miljoen euro bij The New York Times en de Duitse uitgever Axel Springer. Na Duitsland staan Frankrijk en de Verenigde Staten hoog op de verlanglijst van de Utrechtse startup voor volgende uitbreidingen.