Camarilla maakt het delen van foto’s en video’s persoonlijker

Camarilla maakt het delen van foto’s en video’s persoonlijker

This article will take you 3 minute(s) to read

Geen volgers, hashtags, likes en gluurders. Dat is Camarilla in een notendop, de nieuwe fotodeelapp die medio november gelanceerd wordt. Vandaag staan ze op de Web Summit in Dublin. Camarilla wil discreter, oprechter, efficiënter en persoonlijker zijn dan Facebook, Whatsapp en Instagram. Met de app kan je namelijk met maximaal vijftien mensen tegelijk foto’s en video’s delen – alle reacties op posts vinden plaats in afzonderlijke privégesprekken met degene die de foto’s deelt.

Update: Camarilla is vanaf vandaag te downloaden voor iOs. 

Hofkliek

Wie goed is in zijn Spaanse etymologie zal wellicht weten dat Camarilla te vertalen is als hofkliek, dat wil zeggen de vaste groep mensen die een koning of andere leider omringt. Belangrijker: het bekt lekker.

logohard

Onpersoonlijk

Het delen van berichten op sociale media lijkt tegenwoordig steeds vaker niet meer het middel, maar het doel op zich. Zo veel mogelijk gebeurtenissen uit je leven zo vaak mogelijk delen met zo veel mogelijk mensen – wie die mensen zijn, maakt eigenlijk weinig uit, als de likes maar binnenstromen. Sociale media wordt daarmee steeds onpersoonlijker en groter, daarom is het meer intieme en ingetogen karakter van deze app juist zo interessant.

Discretie

“Ik had de behoefte om de mensen die mij het meest dierbaar zijn meer en directer om mij heen te hebben op sociale media,” aldus Constance Scholten, oprichter van Camarilla. “Ik wilde op een gemakkelijke manier aan mijn beste vrienden en familie laten weten wat er in mijn leven speelt, zonder het gedoe om naar iedereen dezelfde foto met bijschrift te sturen.” Waarom dan niet gewoon de foto op Facebook of Instagram plaatsen? Volgens Constance ontbeert het die sociale mediaplatformen aan een mate van discretie die belangrijk kan zijn. “Er zijn genoeg gebeurtenissen die je alleen met een bepaalde groep mensen wilt delen, zonder dat andere mensen die je minder goed kent dat meteen ook zien.”

Timeline Chat

Dunbar

Camarilla onderscheidt zich van andere fotodeelapps doordat je niet meer dan vijftien mensen kunt toevoegen aan je persoonlijke tijdlijn. Dat getal is niet willekeurig tot stand gekomen, maar gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat uitwees dat je inner circle niet uit meer dan vijftien mensen kan bestaan. “Zo’n hechte kring verandert over het algemeen bijna nooit en bestaat uit naaste familie en een handvol beste vrienden,” aldus Scholten. Het getal is gebaseerd op de theorie van Robin Dunbar, die onder andere stelt dat een mens niet meer dan 150 mensen een gezonde, stabiele sociale relatie kan onderhouden.

Oprechtheid

Na het plaatsen van een foto of video verloopt het commentaar daarop een-op-een. Je hoeft dus niet meer iedereen apart op de hoogte te stellen van een geweldige vakantiefoto of ziekenhuisselfie. De vraag die dan gesteld kan worden is of dit efficiënte karakter van de app niet tegenstrijdig is met de oprechtheid die de oprichters willen bereiken. Oftewel: krijgen mensen die een update ontvangen niet het idee dat je simpelweg geen zin had om de moeite te nemen om ze persoonlijk op de hoogte te stellen?

Dierbare mensen

Volgens Scholten valt dat mee. “Ik kan me niet voorstellen dat zoiets een breekpunt kan zijn. Iedereen in je kring weet immers dat je ze als dierbare mensen uit je omgeving beschouwt – mensen met wie je een speciale band hebt. Het is ook belangrijk dat het medium puur is: je maakt het niet mooier dan het is voor je beste vrienden, en daarom is het juist minder oppervlakkig. Het is geen simpele goednieuwsmachine, maar je echte leven. Sociale media zonder lege hashtags, likes of waardering.”

Camarilla staat op stand BT106 op de Web Summit in Dublin

Leave a Reply

*