Deze Nederlandse cybersecuritystartup haalt megabedrag op bij KPN en INKEF

Deze Nederlandse cybersecuritystartup haalt megabedrag op bij KPN en INKEF

This article will take you 2 minute(s) to read

Een investering van maar liefst €5,5 miljoen is in de wereld van de cyber security zelfs bijzonder hoog. EclecticIQ heeft het voor elkaar. De Amsterdamse startup kan met het mega-bedrag, afkomstig ban INKEF Capital en KPN Ventures, de stap naar het buitenland maken.

Wat doet EclecticIQ?

EclicticIQ presenteert zichzelf als toonaangevend leverancier van Threat Intelligence Technology en ondersteunt de toepassing van CTI (Cyber Threat Intelligence) in sectoren als financiële dienstverlening, overheidsdiensten en organisaties die actief zijn binnen de vitale infrastructuur. In normale-mensen-taal betekent dit dat ze informatie verzamelen en analyseren over online bedreigingen. Rapportages en informatiestromen die daaruit ontstaan kunnen direct door beveiligingsexperts gebruikt worden om de boel veilig te houden en eventuele bedreigingen tijdig te kunnen opsporen.

Handjevol grote klanten

“De technologie voor het bijeenbrengen van diverse informatiebronnen is belangrijk en we worden alom gezien als de leider op dit gebied binnen de CTI-markt”, zegt CEO Joep Gommers. “Echter, op het gebied van proces-enablement kan onze technologie pas echt een verschil maken. EclecticIQ is erop gericht om inzichten van analisten te integreren in de werkstromen van bedrijven.” Deze aanpak leidt niet alleen tot grote investeringen, maar ook tot een handjevol grote klanten. Welke dat zijn, kan Gommers niet zeggen, maar tegen RTL Z geeft hij aan dat we moeten denken aan ‘bijvoorbeeld de ING of Nederlandse overheid’.

Overheden en financiële instellingen

Er wordt verwacht dat de technologie van EclecticIQ snel breder geaccepteerd wordt binnen de markt, merkt Corné Jansen van INKEF Capital op. “Een investering in technologie die cyberdreigingen beheersbaar maakt, biedt financiële instellingen niet alleen een betere beveiliging van de lopende werkzaamheden, maar maakt bovendien een betere beoordeling van opkomende vormen van dienstverlening mogelijk. Voor overheidsinstanties biedt het een manier voor analisten om cruciale informatie uit te wisselen over de grenzen van rechtsgebieden en hun eigen dienst heen, waardoor het preventieve vermogen en de responstijd van Computer Emergency Response Teams (CERT’s) verbeterd worden.”

Niet de eerste grote investering

De Series A-funding is niet de eerste keer dat de startup een flinke investering binnenhaalt. Eind vorig jaar nog haalden ze €2 miljoen aan seed-funding op. Van de €5,5 miljoen die nu is toegezegd, komt €1,5 miljoen door omzetting van eerder toegezegd kapitaal. In totaal staat de teller op €6,5 miljoen aan investeringen voor de startup, die naast het hoofdkantoor in Amsterdam ook nog gevestigd is in Londen en Chișinău in Moldavië. EclecticIQ doorliep vorig jaar de Cyber Security Incubator van de NAVO.

Foto: EclecticIQ founders Raymon van der Velde en Joep Gommers