Deze Amsterdamse startup 3D-print zonnebrillen op maat

Deze Amsterdamse startup 3D-print zonnebrillen op maat

This article will take you 2 minute(s) to read

Als je pak op maat is, waarom zou je dan met een standaard zonnebril rondlopen? Goede vraag, waar het nieuwe zonnebrillenmerk Boulton op antwoord: “Dat doe je dus niet”. De Amsterdamse startup biedt zonnebrillen die stuk voor stuk gemaakt zijn voor het gezicht van de drager. Hun Kickstarter-campagne voor de eerste vijf modellen is nu live en staat intussen op bijna 13.000 euro.

Gezichtscan

Boulton Eyewear presenteert zich als het eerste echt persoonlijke brillenmerk ter wereld. Iedereens neus, oren, ogen en gezicht zijn verschillend, maar zonnebrillen worden nog alleen maar verkocht in standaard maten. Deze startup scant bij aankoop van een bril je gezicht, en 3D-print vervolgens een montuur op maat.

Digitale replica

Het scannen van je gezicht klinkt spannend, maar Boulton heeft daar een vrij eenvoudig proces voor gevonden. De klant moet een serie foto’s van zijn gezicht maken met een beetje een knappe smartphone. Boulton kan daaruit vervolgens een digitale replica van het gezicht van maken, wat de basis vormt voor het montuur. Op deze manier leveren ze een persoonlijke bril die voor iedereen perfect zit. Of zoals ze zelf zeggen: ze hebben 7 miljard verschillende monturen in het assortiment.

Deels handwerk

Momenteel biedt Boulton de keuze uit vijf verschillende monturen. Deze komen, nadat ze op de juiste maat zijn gezet, uit de 3D-printer rollen. Vervolgens worden ze met de hand afgewerkt en in elkaar gezet. De gebruiker kan ook kiezen welke glazen er in komen, desgewenst zijn die op sterkte. De polycore worden bij het Amsterdamse Enot geslepen.

Prijzen Boulton

De maatwerk brillen hebben ook maatwerk prijzen. Het voordeligste montuur, de ‘Takuan’ is voor early birds te krijgen voor € 235, maar kost normaal € 275. De montuurprijzen lopen op tot € 325 voor model ‘Curtiss’. Wil je daar nog speciale glazen (gradient, gepolariseerd of op sterkte) bij, dan komt er €20 tot €75 bij. Er is ook een voordeligere optie: voor €85 euro krijg je een setje glazen opgestuurd, met een digitaal bestand waar je montuur in staat. Moet je ‘m alleen nog even zelf printen en afwerken.

boulton-monturen

In de herfst geleverd

Boulton Eyewear is een initiatief van Merijn Horck en Tim Dassen en het team wordt aangevuld door design engineer Rutger van Wijngaarden. Met een Kickstarter-campagne wil Boulton €35.000 binnenhalen, bijna 13.000 daarvan is binnen. Met nog 16 dagen te gaan staat de teller momenteel op de helft daarvan. De eerste brillen moeten in de herfst van 2015 geleverd worden.

Foto bovenaan: Team Boulton Eyewear, Merijn Horck, Tim Dassen en Rutger van Wijngaarden