Deze award winning Nederlandse Internet of Things-startup moet je in de gaten houden

Deze award winning Nederlandse Internet of Things-startup moet je in de gaten houden

This article will take you 3 minute(s) to read

Nederlanders hebben een belangrijker rol gespeeld bij draadloze verbindingen als WiFi en BlueTooth. Daar komt, als het aan de Nederlandse startup Undagrid ligt, een derde protocol met Hollandse roots bij. Deze Internet of Things-startup uit de Startupbootcamp Class 2014 Amsterdam heeft al een belangrijke test-klant op luchthaven Schiphol en is vorige week uitgeroepen tot beste Internet of Things-startup van Europa.

Undagrid is een slim communicatienetwerk

Undagrid is niets anders dan een communicatienetwerk. Maar wel een heel slimme. Via een GSEtracker houdt het systeem van Undagrid objecten zonder netwerkverbinding op Schiphol in de gaten. Waar ze zijn, wat ze doen, waar ze heengaan. Dat klinkt als appeltje, eitje, maar tot voor kort had Schiphol geen flauw benul waar die objecten (bagagekarren of vliegtuigtrappen) zich bevonden. Voor een luchthaven van zulke proporties natuurlijk een megaprobleem, met een navenante kostenpost aan bijvoorbeeld manuren.

Oplossing ‘verdwaalde’ karretjes

Zowel WiFi, BlueTooth als RFID zou een oplossing voor ‘ verdwaalde’ karretjes kunnen zijn, ware het niet dat of afstand, of energievoorziening, of beide dan een bottleneck vormt. De sensoren van Undagrid werken op honderden meters afstand en gaan jarenlang mee. Zonder (dagelijks) opladen. Hoe werkt het precies? Undagrid biedt een ander netwerk; de apparaten vormen zelf het netwerk, zonder routers of configuratie en met een ultralaag energieverbruik.

Undagrid

Apparaten zenden informatie

Apparaten die zijn voorzien van Undagrid-technologie, zenden hun informatie naar alle naburige apparaten, die op hun beurt deze informatie weer verder delen. Op een vliegveld delen op deze manier duizenden verbonden trailers, karren en trappen informatie, zoals hun positie, met elkaar. Slechts een batterij per apparaat is voldoende om dit netwerk jaren operationeel te houden. S-P-S Group, één van de grootste leveranciers en producenten van Ground Support Equipment voor vliegvelden, is de daadwerkelijke afnemer van de Undagrid-technologie op Schiphol.

Beste Internet of Things-startup

Dit klinkt best gaaf, en dat vond de Europese Unie eveneens. Hun EIT ICT Labs, een pan-Europese kennis- and innovatie-community opgezet door het European Institute of Innovation and Technology, heeft hen afgelopen donderdag in Stockholm uitgeroepen tot beste Internet of Things-startup van (heel) Europa. Ze zijn daartoe verkozen uit 11 finalisten. Undagrid won niet alleen 40.000 euro, maar ook toegang tot het EIT ICT Lab- ecosysteem van internationale organisaties, universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven. Daarnaast hebben ze voor een half jaar (extra) kantoorruimte bij EIT ICT Labs in Eindhoven, waar ze worden ondersteunt door een team van coaches en mentoren.

Derde communicatietechnologie met Nederlands tintje

Voor Undagrid een belangrijke mijlpaal in hun streven de derde communicatietechnologie te worden met een Nederlands tintje. De IoT-startup is er dan ook zeker eentje om in de gaten te houden. Vooralsnog hebben ze slechts 300.000 euro seed funding binnengesleept, deels uit eigen zak, deels via Startupbootcamp en een business angel. De vervolgronde zijn ze nog aan het uitdokteren. Wie beseft dat er 43.000 vliegvelden zijn wereldwijd, weet dat Undagrid pas net zijn eerste stap heeft gezet.

Voor wie nog niet begrijpt hoe de startup Undagrid precies werkt, zie onderstaand filmpje:

Disclosure: ik ben als mentor betrokken bij het Startupbootcamp-programma waar Undagrid in zat, maar ik was geen lead mentor van de startup zelf.

Have something to say?! Feel free to comment!