Deze startup was hot in 2015: Seepje

Deze startup was hot in 2015: Seepje

This article will take you 4 minute(s) to read

Aan het einde van het jaar maak je lijstjes en blik je terug, zo ook op Silicon Canals. De startupindustrie bloeit: genoeg beginnende bedrijven met innovatieve, disruptieve ideeën en de bevlogen oprichters die aan het roer staan. De komende periode blikken we kort terug op het afgelopen jaar, en vragen we aan de startups die ons het meest zijn bijgebleven hoe ze er nu voor staan en wat hun toekomstplannen zijn. Vandaag: duurzaam wasmiddel-startup Seepje van Jasper Gabriëlse.

Verschrikkelijke aardbeving

2015 kende de nodige dieptepunten en de zware aardbeving in Nepal, op 25 april dit jaar, behoort daar zeker toe. De onmetelijke ellende aldaar is, zij het in mindere mate, ook in Nederland voelbaar. Voor wasmiddel-startup Seepje zijn het onzekere tijden. Zij halen hun belangrijkste grondstoffen voor hun duurzame, fair trade wasmiddel bij Hari. Hij is hun enige leverancier van de schillen van de Sapindus mukorossi-vrucht die als natuurlijk wasmiddel dienen. Hari woont en werkt in het getroffen gebied en zijn lot is niet meteen duidelijk. Na dagen zenuwachtig heen en weer gebel en veel wachten komt voor de Haagse startup het verlossende woord. Hari is veilig, zijn werknemers zijn allemaal terecht.

Wassen voor Nepal

In plaats van hun aanlevering veilig te stellen en dus heel rap op zoek te gaan naar een nieuwe leverancier, rechten Seepje-oprichters Jasper Gabriëlse en Melvin Loggies de rug en zetten alles op alles om de boel in Nepal weer op de rails te krijgen. De actie ‘Wassen voor Nepal’ staat binnen een dag online en levert uiteindelijk €23.000 op voor het land in dat in puin ligt. “We concentreren ons nu op het voorzien in noodhulp voor Hari, zijn werknemers, de bijbehorende families en mensen in oogstgebieden”, zo laat Gabriëlse ons destijds weten. “We gaan ervoor zorgen dat Hari zo snel mogelijk weer op de been is zodat we de continuïteit van de Seepje producten kunnen waarborgen.”

Politieke crisis

Nu 8 maanden later is de naschok van de aardbeving nog duidelijk voelbaar. “Ook nu is de situatie in Nepal nog heel vervelend. Het land zit na de aardbeving in een politieke crisis, waarbij er een nieuwe grondwet doorheen gedrukt is.” legt Gabriëlse uit. “Daartegen zijn verschillende bevolkingsgroepen in opstand gekomen, waardoor India de grens heeft dichtgegooid. Er is nu over land geen import en export meer mogelijk. Veel mensen in Nepal zitten daardoor zonder werk, terwijl de prijzen enorm zijn gestegen.”

Nauw betrokken

Waar andere Westerse ondernemers wellicht eieren voor hun geld zouden kiezen, blijft Seepje achter hun Nepalese leverancier staan. “We hebben al geld overgemaakt om daar de salarissen te betalen. Voorlopig blijven we nog nauw betrokken bij het bedrijf daar. Veel mensen hebben veel tijd en energie zitten in een uitgebreide audit van het schillenbedrijf in Nepal. Dat is ook niet iets wat je eenvoudig opnieuw doet. Als de nood heel hoog is, kunnen we een voorraad schillen in laten vliegen. Maar dat doen we niet graag. Het is duurder, en veel meer belastend voor het milieu.”

Stijgende verkopen

Ondertussen is de situatie in Nederland een stuk rooskleuriger voor Seepje. Want hoewel ze regelmatig moeten teren op de voorraad wasnoten, groeit de vraag lekker door. “Ondanks de problemen zijn de verkopen dit jaar met meer dan 100 procent gegroeid. Vanaf januari 2016 wordt ons product ook in bij de OXFAM Wereldwinkels in België verkocht.” Verder wil Gabriëlse zich vooral richten op de bedrijfsprocessen binnen de organisatie zodat Seepje efficiënter kan opereren.

Seepje in 2016

De medaille kent aan het einde van 2015 voor Seepje dus twee kanten. Met stijgende verkopen en enthousiaste klanten in Nederland en België, maar een leverancier in Nepal die flink in de knoop zit. Gabriëlse: “We willen in 2016 vooral in België flink gaan uitbreiden. Ook dat jaar willen we de verkopen minimaal verdubbelen.” Ondertussen blijft de startup achter Hari staan. “Voor ons valt het onder het risico van ondernemen. We zetten alles op alles om te helpen, maar we kunnen aan de politieke situatie niet zoveel doen. Ik hoop gewoon dat het snel beter wordt daar.”

Leave a Reply

*