Deze vijf publishing startups gaan het boek opnieuw uitvinden

Deze vijf publishing startups gaan het boek opnieuw uitvinden

This article will take you 2 minute(s) to read

De Renew the Book startup-competitie blaast het stof van de boekensector af. Het vier weken durende programma is een initiatief van de Groep Algemene Uitgevers  (GAU) en Rockstart. Donderdag werd tijdens het kick-off event bekend welke vijf publishing startups mogen deelnemen aan de Europese competitie. De jacht naar nieuwe manieren om boeken te ontdekken én te beleven is officieel geopend.

Innovatie in de boekensector

Renew the book richt zich op  het identificeren en bevorderen van vernieuwende technologieën en ideeën voor uitgeverijen. Daarmee is het programma de eerste in Nederland die zich richt op innovatie in de boekensector. “In minder dan een maand ontvingen we 56 aanmeldingen uit 15 landen. De ideeën variëren van nieuwe financieringsmogelijkheden tot het verbeteren van de leeservaring. De competitie staat nu op het punt van beginnen en ik kan niet wachten om te zien wat de resultaten zullen zijn”, reageert Wiet de Bruijn, voorzitter van GAU.

Aan deze vijf deelnemende startups de taak het boek opnieuw uit te vinden:

Bookabook

Crowdfundig voor boeken, dat is de kern van het Italiaanse Bookabook. Lezers krijgen de kans om een boek te kopen. Het boek wordt alleen gepubliceerd als het kostendekkend gefinancierd is.

Bookarang

Bookarang matcht lezers en boeken. De startup gebruikt Artificial Intelligence om boekeninhoud te analyseren. Dat gebeurt op basis van 100 parameters; denk aan emotie, onderwerp, stemming of schrijfstijl. Zo vindt de lezer een boek dat perfect bij hem past.

Crumbled

Crumbled is een ‘Pinterest-achtige’ website met de inhoud van fysieke kookboeken. Op de website kan de bezoeker recepten uit de boeken vinden, om ze vervolgens in de eigen ‘collectie’ te plaatsen.

Nugget

Tinder voor boekenliefhebbers. Met de Roemeense app nugget swipe je door de beste boeken die gaan over business en persoonlijke ontwikkeling. De visuele app helpt lezers de pareltjes te ontdekken, onthouden en delen.

Readgeek 

Het Duitse Readgeek voorspelt de populariteit van een boek onder lezers. De website is een sociaal netwerk voor geautomatiseerde en berekende voorspellingen, gebaseerd op gebruikersinfo en de inhoud van het boek.

De competitie

Rockstart zal de intensieve, 4 weken durende competitie leiden. De ondernemers krijgen één-op-één begeleiding, volgen workshops en worden gekoppeld aan experts, mentors en investeerders. Het programma wordt afgesloten met de Leadership Summit op 9 december 2015. De winnaar mag €15.000 mee naar huis nemen.