Deze zelflerende foto-startup haalt nipt vier ton op bij informal

Deze zelflerende foto-startup haalt nipt vier ton op bij informal

This article will take you 2 minute(s) to read

De Nederlandse zelflerende foto-startup ReSnap heeft 450.000 dollar (dat is bijna vier ton in euro’s) opgehaald bij een informal investeerder. ReSnap heeft een naar eigen zeggen wetenschappelijk (*) bewezen zelflerend systeem ontwikkeld dat binnen een minuut kan voorspellen wat de meest waardevolle foto’s voor een gebruiker zijn.

ReSnap

ReSnap is niet de eerste Nederlandse startup die het probleem van de foto-albums tackelt. ReSnap pakt in eerste aanleg Facebook en Instagram-foto’s, zoals Printerous dat zonder self learning doet met fotoboeken. Ook Bundle App, afkomstig uit Startupbootcamp Amsterdam, wil een soortgelijk probleem aanpakken en gaat de concurrentie aan met Carrousel van Dropbox en Google Foto.

Machinelearning

Die startup Bundle bundelt foto’s in albums vanuit de fotorol op de telefoon en had 250.000 euro (325.000 dollar) aan seed funding opgehaald, schreven we een paar maanden terug. “Het grootste verschil is dat Bundle machinelearning gebruikt om foto’s te bundelen,” aldus co-founder Thomas Beguin van ReSnap. “En wij gebruiken [met ReSnap] machinelearning om de beste selectie van een set van foto’s te maken. Daarnaast is onze techniek samen ontwikkeld met de Radboud Universiteit (*). Dezelfde afdeling die destijds de OV-kaart heeft weten te kraken.”

resnap faccebook

Mooi fotoboek

ReSnap is een in 2013 opgerichte Nederlandse startup en is ontstaan vanuit de frustratie van de Nijmeegse oprichters Thomas Beguin en Erik-Jan Schreurs, over de moeite die het nu kost om een mooi fotoboek te maken. Met behulp van ‘deep learning’ kan ReSnap de meest waardevolle foto’s voor een gebruiker voorspellen en vervolgens in 1 minuut een online fotoboek genereren. Deze voorspelling wordt gedaan door een neuraal netwerk, waardoor het systeem zelflerend is.

Kunstmatige intelligentie

ReSnap implementeert en ontwikkelt wereldwijd vooraanstaande fotoherkennings- en kunstmatige intelligentie technologieën om de slimste fotoanalyse- en fotoselectietool te creëren. In 2014 was ReSnap één van de winnaars van de New Venture competitie, stonden ze op The Next Web Conference en werden ze gelabeld als ‘one of the most promising early stage start ups from all over the world’.

Jaar na bètaversie

De investering komt een jaar na het lanceren van de eerste bètaversie. Co-founder Erik-Jan Schreurs vertelt: “Deze investering is een groot teken van vertrouwen in zowel onze visie om automatisch fotoboeken in 1 minuut te creëren als in de lange termijn potentie van onze technologie. Deze investering is een mooie eerste stap, over een jaar verwachten wij nog enkele miljoenen op te halen.”