Dit is de nieuwe lichting duurzame startups van Rockstart Smart Energy

Dit is  de nieuwe lichting duurzame startups van Rockstart Smart Energy

This article will take you 6 minute(s) to read

Accelerators voor startups, zoals Rockstart en Startupbootcamp, staan met name bekend om hun web- en mobile versnellingsprogramma’s. Minder bekend is dat Rockstart ook goede sier maakt met zijn Smart Energy, dat vorig jaar de eerste editie kende. Het programma is in 2015 terug wederom onder leiding van ex-Hyves exec Yme Bosma (foto onder), met tien nieuwe startups uit zeven verschillende landen. Een deelnemer gaat voor een herkansing, onder een nieuwe naam.

Blikvanger

Vorig jaar haalden de slimme energie-startups in totaal 1,3 miljoen aan investeringen binnen, liet Rockstart vandaag weten. Het klinkt als een boel geld, 1,3 miljoen euro, hoewel  een grote portie daarvan werd opgehaald door een startup. Absolute blikvanger vorige editie was namelijk Bundles (de wasmachine-startup, niet de Startupbootcamp-alumnus Bundle) dat 410.000 euro seed funding binnen had gekopt. Ja, dat is dus een derde van het totaalbedrag dat de startups hebben geclosed.

Wisselend niveau

Daar zal deze editie naar verwachting overheen gaan. Was de vorige Smart-Energy-class van een wisselend niveau (een aantal startups heeft het ook niet gered of maakte een doorstart), daar is dit jaar geen sprake van. Spraken wij al van een hoog niveau van startups bij Startupbootcamp E&M-commerce, van de nieuwe Smart Energy-startups worden wij ook vrolijk. Van de eerste pitches nog niet overigens, dat zal straks op Demoday wel anders zijn.

154651-15212552684_7399db4f5d_k-43b4b2-original-1422280633

Woodstacker wordt Finch Buildings

Een van de startups die vorige editie de brui eraan gaf door (interne) strubbelingen, was Woodstacker. De modulaire duurzame houten-huizenbouwers zijn terug, maar dan met alleen founder Jurrian Knijtijzer en onder de nieuwe naam Finch Buildings. De startup bouwt huizen die duurzaam, verplaatsbaar, uitbreidbaar en stapelbaar zijn. Om er in te wonen hoef je ze alleen maar neer te zetten en en op het riool en elektriciteitsnetwerk aan te sluiten. Ik geef toe, een persoonlijke favoriet.

Zelf energie opwekken met P3

Een van de doelen van innovatie in de smart energy sector is om mensen de mogelijkheid geven om hun energievoorziening in eigen hand te nemen. Om de drempel te verlagen om lokaal schone energie op te wekken zorgt een van de startups in de selectie, P3 uit Engeland, er bijvoorbeeld voor dat je kosteloos kunt bijdragen aan zonnepanelen op een school of sportvereniging in je buurt als je overstapt naar een nieuwe energieleverancier, of het contract met je huidige leverancier verlengt.

Masar en Wirewatt

Masar uit Finland en Wirewatt uit Mexico hebben ieder op hun eigen manier beide als doel om in landen waar nog onvoldoende vermogen is om electriciteit op te wekken, en het netwerk daarom zelfs af en toe uitvalt, op grote schaal hernieuwbare energiebronnen te introduceren. Dat doen ze door kleinschalige projecten te verzamelen en op te zetten en deze aan te bieden aan financiers.

Capacity Energy Storage

Als we uiteindelijk samen onze eigen energie gaan opwekken ontstaan nieuwe uitdagingen- zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er op een bepaald moment zoveel energie wordt opgewekt dat het niet direct zal worden gebruikt. Nederlandse startup Capacity Energy Storage ontwikkelt daarom een handige manier om energie op te slaan, zodat je je energie kunt verkopen aan een groter energienetwerk of zelf kunt gebruiken wanneer dat uitkomt.

Minder energie verbruiken met Viridom

Naast het opwekken van schone energie is een van de doelen van de smart energy sector om ervoor te zorgen dat men slimmer omgaat met energie, zodat er geen energie wordt verspild wanneer dat niet nodig is. Viridom (uit Cyprus), bijvoorbeeld , geeft met een app inzicht in je energieverbruik en productie, en geeft daarbij aan welke mogelijkheden je hebt om daar meer aan te verdienen of op te besparen als je bereid bent om kleine veranderingen te maken in je gedrag (denk bijvoorbeeld aan je wasmachine aanzetten op een ander tijdstip dan je gewend bent).

Internet of Things met Zenodys

Er zijn ook slimme, automatische manieren te bedenken om energie te besparen. Dat je licht pas aan gaat als je binnen komt, bijvoorbeeld, of dat je wasmachine pas gaat draaien op het moment dat er de meeste groene energie beschikbaar is. Dit zijn voorbeelden van wat het Sloveense Zenodys mogelijk maakt. Zij bouwen een applicatie waarmee allerlei verschillende apparaten en gadgets aan elkaar worden gelinkt in één systeem, zodat het voor bedenkers van nieuwe ‘Internet of Things’-toepassingen makkelijker is om hun nieuwe ideeën tot leven te brengen.

154644-15647093988_cee7d220dd_z-75be69-original-1422273497

Bleeve

Naast Bleeve, een andere Nederlandse startup in de selectie, ontwikkelt een platform waarmee je op basis van een aantal eigenschappen van je huis en je energierekening op een gemakkelijke manier kunt ontdekken wat je kunt aanpassen aan je woning om het meeste geld (en energie) te besparen, zonder dat er een expert hoeft langs te komen bij je thuis om de mogelijkheden in te schatten. Een voorbeeld van een advies kan bijvoorbeeld het aanbrengen van dubbel glas zijn, of het installeren van zonnepanelen.

Entelligo

Als je dan eenmaal weet waar je naar op zoek bent (zonnepanelen, bijvoorbeeld), is de volgende uitdaging om de juiste leverancier te vinden. Het Italiaanse Entelligo bouwt een app voor leveranciers waarmee ze precies aan jou kunnen laten zien wat de impact van hun product zal zijn op jouw energieverbruik. Zo maken ze onder andere visueel wat je ermee kunt besparen (in zowel energie als geld) door middel van een app.

Rockstart

De Accelerator van Rockstart werd in 2012 gelanceerd door Oscar Kneppers en Don Ritzen. Sedertdien zijn al bijna 40 startups geholpen die samen al meer dan 15 miljoen euro aan vervolginvestering hebben opgehaald. Bekende namen zijn deeleconomie-platform Peerby en 3D-print-community 3DHubs. Tot nu toe zijn er drie acceleratorprogramma’s geweest in de categorie web & mobile en een specifiek gericht op slimme energie. Het nieuwe Smart Energy programma is dus nu van start gegaan; de 2015 editie van het web & mobile programma start eind februari weer. Daarvoor is nu de selectie aan de gang.

Disclosure: ik ben actief mentor in het Smart Energy-program.