Dit is wat Neelie Kroes moet oppakken als nieuwe ‘startup envoy’ [UPDATE]

Dit is wat Neelie Kroes moet oppakken als nieuwe ‘startup envoy’ [UPDATE]

This article will take you 8 minute(s) to read

Het hing al een tijdje in de lucht, Neelie Kroes wordt voor de komende anderhalf jaar de eerste Nederlandse ‘startup-envoy’. Doel van de ijzeren dame van de EU is om meer startups naar Nederland te halen en Nederlandse startups beter op weg te helpen, conform het beleid omtrent StartupNL. Wat moet Steelie Neelie  als eerste aanpakken om Nederlandse startups hierheen te verleiden?

[Update]: Don Ginsel, oprichter Holland Fintech & Principle Management

picture Don

Erg goed dat ze het team komt versterken! Neelie komt zojuist van buiten Nederland en kan daardoor goed buiten de bestaande kaders denken en verbindend optreden naar alle actoren in de Nederlandse startup scene. Nu praten veel startup initiatieven en steden nauwelijks met elkaar, terwijl dit erg belangrijk is om kennis te concentreren. Zeker als vanuit de centrale overheid alle pijlen op Amsterdam worden gericht. Want Amsterdam is wellicht een ideale plaats voor startups, een groot deel van de startups bevindt zich erbuiten. En het verbinden van die startups, samen met de Amsterdammers in één netwerk heeft wel prioriteit. Ook is haar internationale blik noodzakelijk, want Nederland kan zich niet meer alleen richten op eigen land. Nederland is een stip op de wereld kaart en de meeste investeerders, klanten en andere stakeholders bevinden zich buiten die stip.”

Aansluiting startup-hubs

“We zullen dus aansluiting moeten zoeken bij andere grote startup-hubs zoals Londen, Berlijn, Parijs en Barcelona om daadwerkelijk mee te kunnen spelen in de premier league. Daarnaast speelt het delen van kennis tussen nieuwe en ervaren ondernemers veel aandacht nodig. Voorheen wilden veel startups zo snel mogelijk een corporate worden en verdwenen uit de startup scene. De kennis en ervaring van mensen die het een keer gelukt is een bedrijf snel te laten groeien is hard nodig en nu zeer sporadisch voorhanden. Het netwerk van Neelie brengt dat mogelijk dichterbij. En met ervaren ondernemers komt ook vaak kennis en invloed van Venture Capital. De investeerders in Europa zijn zeer conservatief, waardoor fundraising erg tijdrovend en lastig is. We werken al hard aan oplossingen om kapitaal in elke fase van een startup beter beschikbaar te maken, en kunnen ook daarbij alle hulp gebruiken. Zeker van iemand die verbindend kan optreden tussen politiek en ondernemers. Van harte welkom, Neelie!”

[Update]: Quintin Schevernels, voormalig CEO van Layar, investeerder en startup-mentor

quintin schevernels

 

“Allereerst is het natuurlijk goed nieuws dat iemand met de naam en het enorme netwerk van neelie kroes zich gaat inzetten voor innovatie en start-ups in nederland. een echt boegbeeld. Zij heeft met name in haar rol van commissaris van de Europese Commissie meer dan bewezen niet alleen het belang van start-ups te onderschrijven maar ook te snappen wat nodig is om deze startups een goede kans op succes te geven. Extra “leuk” is het mijns inziens dat het juist een vrouw op leeftijd (met alle respect!) is die deze kar kan en wil gaan trekken en alom positieve reacties krijgt, niet alleen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook van ‘startup- grootheden’ als Marc Andreessen.”

Weinig bekendheid

“Ik denk dat er al veel goede dingen in Nederland aanwezig zijn voor startups om succesvol te zijn, alleen dat een aantal van deze zaken te weinig bekendheid hebben of te lastig toegankelijk zijn. Daar valt nog winst te behalen. Daarbij is mijn eigen ervaring (als CEO van Layar, red.) dat veel internationaal talent graag naar Nederland wil komen om te wonen en te werken, die kaart moeten we veel meer uitspelen: de hub / verzamelplaats van Europa worden van technisch / startup talent. Last but not least is mijn ervaring dat het ambitieniveau en de echte wil om “groots” te slagen (en alles wat daarvoor nodig is te organiseren etc.) van veel Nederlandse startende ondernemers simpelweg te laag is. ‘We’ zijn caak wat te gemakzuchtig en vrijblijvend. Door dit meer te stimuleren wordt het hele niveau van de startups omhoog getild, deze ondernemers zullen namelijk ook veeleisender worden naar hun omgeving; personeel, overheid, investeerders, enzovoorts.”

Marc Wesselink, Selection & Alumni Manager Startupbootcamp Amsterdam:

Profiel_mini

“Onze Neelie is altijd een groot supporter geweest en zelfs een keer te gast geweest op onze Demo Day samen met de Koningin. We kunnen derhalve alle ondersteuning gebruiken om onze concurrentiepositie in Europa te verbeteren. Daar zijn wel een aantal extra stappen voor nodig. Sommige landen geven startups eerste drie jaar BTW-vrijstelling of ze doen hetzelfde bij de eerste 200.000 euro omzet. Ook is de Belastingdienst in zijn geheel niet gewend aan Engelstalige startups. Alle helpdesks werken in het Nederlands en de aangifteprogramma’s idem dito.

Startup Visa

De recent ingevoerde Startup Visa zijn een goed begin, maar zijn weer niet van toepassing op getalenteerd personeel. In de VK heb je het Entreprise Investment Scheme waarin seed capital tot 70 procent aftrekbaar is. Dat fungeert dus als belastingcompensatie voor seed-capital, wat startups weer helpt bij het aantrekken van kapitaal. En als je personeel wilt behouden, dan geef je opties uit. Die zijn direct belast met loonbelasting in Nederland, terwijl in het VK dit pas gebeurt als de opties in cash worden omgezet. Uiteindelijk is dat een veel voorkomend probleem bij het behoud van personeel.”

Oscar Kneppers, oprichter Rockstart

Oscar-Kneppers-860x450

“Neelie moet niet teveel aanpassen. Ze moet doen wat ze in feite al doet en alleen al het ‘ja’ zeggen tegen deze baan helpt al enorm. Ze zorgt nu al dat het op de agenda komt en dus belangrijker wordt, zodat mensen die nog niet helemaal into startups waren dat nu wel worden. Daarbij moet ze blijvend nadruk leggen op de mogelijkheden en het belang van een startup visum waarmee we founders makkelijker naar Nederland kunnen halen. Het derde en dit gebeurt nog niet, is dat er een startup planet – een soort freezone – gecreëerd moet worden bijvoorbeeld op het leegstaande marineterrein in Amsterdam waar we mensen kunnen aannemen die geen founder zijn en die we niet na drie maanden naar huis moeten sturen.”

Startup island

“Ik roep al maanden dat ze dat marineterrein moeten ontwikkelen als startup island. Waarbij er bijvoorbeeld bepaalde speciale voorwaarden worden gesteld aan personeel binnen die muren, zodat het ook daadwerkelijk makkelijker wordt ze aan te nemen. Maar het belangrijkste is dat ze er zit, nu kunnen we beginnen. Hoe meer startups, hoe meer talent, hoe meer mensen, hoe meer banen. Het is altijd goed en het is ook nog eens een leuk anti-Wilders geluid: gewoon die deuren wagenwijd openzetten.”

Remco Janssen, founder & editor-in-chief Silicon Canals, founder Proudly Represents

remco janssen spreker

“Neelie Kroes is echt de aangewezen persoon voor deze klus. Zij is een protagonist qua innovatie, hoewel zij daar – zoals in het geval van Uber – nog weleens in doorschiet. Wat mij betreft moet Neelie nog een stap verder gaan dan alleen de startups hierheen halen. We missen in Nederland een aansprekende universiteit à la Stanford. Er is al een enorm tekort aan gekwalificeerd personeel, denk front- en back-enders, UX-designers maar met name developers. Als wij toptalent hier naar Nederland kunnen halen al in hun studietijd, dient dat twee doelen: enerzijds trekt een overschot aan klasse personeel startups aan, anderzijds beginnen deze talenten ook zelf startups.”

Personeel bottleneck

“Personeel is om nog een reden een bottleneck. De modernisering van de arbeidswetgeving is een gedrocht aan het worden, met een onberekenbare overheid als partner voor werkgevers. Voor startups zou het zeer welkom zijn als zij bijvoorbeeld vijf jaar lang flexcontracten mogen aanbieden, waarbij het risico wordt tenietgedaan met equity of een hoger – gesubsidieerd – basissalaris of korting op loonbelasting. Een ingewikkelde constructie, die bijvoorbeeld via payrolling wel nog eens voordelig uit kan pakken. Helaas is Sociale Zaken daar ook de regels minder voordelig aan het maken voor werkgevers. Kortom: er is veel werk aan de winkel, op HR-gebied met name.”

Ook een mening? Mail arjan@siliconcanals.nl (met foto).

Have something to say?! Feel free to comment!