Deze Zwolse startup neemt de plaats in tussen tv-zenders en Youtube

Deze Zwolse startup neemt de plaats in tussen tv-zenders en Youtube

This article will take you 4 minute(s) to read

Iedereen zijn eigen tv-zender op internet, dat is wat Zwolse startup TradeCast voor ogen heeft. Maar dan zonder de hoge kosten en al het gedoe van traditionele tv-stations, maar óók zonder de video-advertenties en banners die bijvoorbeeld Youtube over je video’s heen plakt. Vandaag opent de startup de deuren van zijn eigen kantoor, en gaat de dienst live.

Turnkey tv-zender

TradeCast levert op maat gemaakte, wereldwijd te ontvangen, interactieve tv-zenders die gemakkelijk via internet beheerd, geprogrammeerd en geëxploiteerd kunnen worden. Online turnkey tv-zenders, zeg maar. De strak vormgegeven backend van het platform maakt het eenvoudig om een uitzendschema te maken, om graphics te gebruiken of om usergenerated content aan de uitzendingen toe te voegen. Daarnaast kan er ook simpel interactiviteit worden toegevoegd. Zo kan er tijdens live uitzendingen gebruik gemaakt worden van reacties van kijkers, of kunnen er intelligente links toegevoegd worden die bijvoorbeeld meer informatie geven of die leiden naar een aankooppagina voor een product. Achteraf biedt het uitgebreide analytics om het aanbod mee fijn te slijpen.

Gapend gat

Het mag daarmee duidelijk zijn dat Tradecast zich niet richt op particulieren. “Denk meer aan voetbalclubs, pretparken, retailers of gemeentes”, geeft Joël Houtman van de startup als voorbeeld. “Er zijn talloze onderwerpen, thema’s en doelgroepen waarvoor in de traditionele commerciële televisiestructuur geen ruimte is, of waarvoor geen toekomst bestaat in de verouderde uitgeverij cultuur. Deze werelden staan bovendien heel ver van elkaar af. Onze missie is dit gapende gat te vullen met TradeCast.”

RegioZwolle.tv

Momenteel draait een pilot met RegioZwolle.tv, waar een constante stream loopt van nieuws uit de regio. in de player kan de gebruiker zelf onderwerpen kiezen en bij on demand uitzendingen extra informatie over het onderwerp krijgen. De player ziet er gelikt uit, maar het werpt wel de vraag op wat TradeCast anders biedt dan bijvoorbeeld Youtube. “TradeCast is geen verzamel-platform waar alle losse video’s bij elkaar komen. We bieden elke klant een eigen platform voor zijn video’s, bijvoorbeeld in de vorm van een custom app. Dat platform biedt alle ruimte voor branded content van dat merk. Je houdt gewoon helemaal de eigen controle wat er te zien is op het platform.” Als je perse wil, kunnen ze de stream zelfs aanleveren aan kabelexploitanten. Voor als je, zoals ze bij TradeCast zeggen, nog ‘ouderwetse’ tv kijkt.

Ontstaan uit IQ-Media

Daarnaast moet TradeCast een stuk goedkoper zijn dan een traditionele tv-zender. De startup werkt met een licentiemodel, maar hoeveel dat precies gaat kosten wordt later bij de grote opening pas bekend gemaakt door CEO Yillmaz Schoen. Als klanten dat willen, kunnen ze er zelfs de opnames bij krijgen, zegt Houtman. “TradeCast is voortgekomen uit IQ-Media, een digitaal media en reclamebureau. Daar kunnen ze video en tv-producties maken. Twee jaar geleden is daar het idee voor TradeCast ontstaan, en dat is verder uitgebouwd.” Het nieuw te openen kantoor, gevestigd in de http://www.bijhanz.nl/” target=”_blank”>HANZ co-workingspace in Zwolle, is voorzien van alle gemakken en nieuwste technieken. Dat is mogelijk gemaakt door een investering. Door wie en hoeveel wordt ook niet prijs gegeven. Wel biedt de ruimte nog genoeg ruimte voor uitbreiding. En gaat hard nodig zijn, als het aan TradeCast zelf ligt.

Internationale ambities

Want de ambities steekt TradeCast niet onder stoelen of banken. De Zwolse startup heeft de site op een amerikaanse domeinnaam geregistreerd, en in het intro-filmpje is geen Zwols woord te bespeuren. “We richten ons in de eerste instantie op de Nederlandse markt”, legt Houtman uit. “Maar Tradecast is een wereldwijd platform, de tv-kanalen zijn wereldwijd te bekijken en te gebruiken. Voor de volgende stap kijken we zeker naar het buitenland. We zitten weliswaar in Zwolle, maar kijk naar een bedrijf als Appmachine. Die zijn ook gewoon ergens in Friesland begonnen.”

Leave a Reply

*