NLC ventures helpt uitvinders in medtech na succesvolle crowdfunding-campagne

NLC ventures helpt uitvinders in medtech na succesvolle crowdfunding-campagne

This article will take you 3 minute(s) to read

Het gebeurt ons niet vaak dat er een substantiële fundingronde onder onze radar blijft. Toch is het NLC ventures gelukt vorige week – nog voordat de termijn van hun crowdfunding campagne voorbij was zijn ze over hun doel van €450.000 heen geschoten. Daarmee heeft NLC het Angel investment record verbroken van Leapfunder, het online investeringsplatform die de campagne gehost heeft.

Een accelerator, fonds of uitvinder?

NLC ventures heeft een interessante plek in de innovatieketen van de zorg. Briljante ideeën in de zorg verdwijnen vaak vanwege een kapitaal tekort en een gebrek aan ondernemerschap bij de daadwerkelijke uitvinders. “Dit komt doordat  uitvinders vaak net dat stukje ondernemerschap missen,” legt initiatiefnemer en mede-oprichter Bert-Arjan Millenaar uit. “Vanuit onze expertise in innovatie en ondernemerschap binnen de medische sector zijn wij NLC ventures gestart.”

Lange testtrajecten

Het is niet verbazingwekkend dat zo weinig goede uitvindingen in de zorg op de markt komen: de ontwikkelings- en testtrajecten van innovatie in de zorg zijn lang, kostbaar en kunnen onoverkomelijke hindernissen zijn voor artsen en ingenieurs die hier niet voor opgewassen zijn. Dat is precies waar NLC ventures uitvinders mee helpt. Ze trekken €75.000 euro uit als eerste kapitaalinjectie in de uitvinding en helpen met de samenstelling van het team in ruil voor aandelen. NLC ventures is één van de weinige ventures die een actieve co-founders rol op zich neemt. In plaats van een grote zak met geld naar een bedrijf te gooien, nemen ze een veel actievere rol in met een vested interest om de uitvinding te laten slagen.

NLC ventures in medtech

NLC ventures heeft een neus voor interessante innovaties in e-health, robotica en medische apparatuur. Voordat ze deze Angel ronde zijn begonnen hebben ze al 3 succesvolle bedrijven gesteund. Eén daarvan, Haermonics,  heeft een methode ontwikkeld dat complicaties tijdens en na openhartoperaties vermindert wat op jaarbasis kan leiden tot 5.000 minder sterftegevallen en €1 miljard afname in zorgkosten. De andere twee bedrijven liegen er ook niet om: Wind Tales, een serious game voor kinderen met taaislijmziekte, zorgt ervoor dat kinderen hun therapie daadwerkelijk volgen door ademhalingsoefeningen te gamefyen. Het derde bedrijf, CWI MultiDAM, gebruikt wiskundige algoritmes om ambulances sneller op de plaats van bestemming te krijgen. Jaarlijks krijgen hierdoor 17.500 meer mensen op tijd eerst hulp.

Het verloop van de campagne

Het bijna half miljoen Angel investment is afkomstig van 118 verschillende investeerders. In de laatste week is het meeste geld binnengehaald: er is in die week maar liefst €183.000 geïnvesteerd. Op de valreep heeft een aantal investeerders zelfs gelijktijdig gestort, waardoor ze de campagne een paar dagen eerder konden stoppen. De laatste investering kwam van niemand minder dan Sjaak Decker, wie CEO was van Sapiens –een van de grootste healthtech klappers in Nederland. Sapiens werd vorig jaar voor €200 miljoen overgenomen door Medtronics.

Leave a Reply

*