Eindelijk, met Adyen is er een Nederlandse unicorn. Wat betekent dat voor ons startup-ecosysteem?

Eindelijk, met Adyen is er een Nederlandse unicorn. Wat betekent dat voor ons startup-ecosysteem?

This article will take you 7 minute(s) to read

Het is eindelijk zover: we hebben weer een Nederlandse unicorn. Payment provider Adyen uit Amsterdam maakte gisteren bekend 250 miljoen dollar opgehaald  te hebben in nota bene pas een Series B-ronde bij lead investor General Atlantic, met substantiële investeringen door Temasek, Index Ventures, Felicis Ventures en hun bestaande funders. In een eerdere ronde dit jaar hadden ze ‘slechts’ $16 miljoen opgehaald. Wat is een unicorn en welke impact heeft dat op het Nederlandse startup-ecoysteem?

Een unicorn is een voormalige startup die binnen tien jaar tijd een waardering van $1 miljard heeft weten te bereiken. Cowboy Ventures muntte de term unicorn vorig jaar, door een overzicht te maken van zulke bedrijven. Amerika telde er destijds 39, waaronder Facebook, die zich verreweg de super-unicorn mocht noemen (hun waardering besloeg de helft van de totale waardering opgeteld met de andere 38 unicorns). Ook Europa kent inmiddels zo’n 30 unicorns,  bleek uit onderzoek van investeringsbank GP Bullhound. Door de waardering van $1,5 miljard in 8 jaar tijd mag Adyen zich dus nu met recht ook een unicorn noemen. Hieronder mijn gedachten wat dat mogelijk voor impact heeft op het Nederlandse startup-ecoysteem.

Investeringen

Voor Nederlandse startups is het nieuws fantastisch. Eerder al boekten gerennommeerde VC’s als Accel (Catawiki) en Balderton (3D Hubs, MyTomorrows) miljoenen over naar Nederlandse startups, nu komt er een eindelijk een ronde van proporties waarover de Uber’s en AirBnB’s van deze wereld praten. Let wel, Adyen had 8 jaar nodig om tot een waardering van $1,5 miljard te komen, desalniettemin mag deze Amsterdamse payment provider zich nu in het straatje Europese unicorns (PDF) scharen zoals Just Eat (met Nederlandse roots overigens), Asos, Zalando, Yandex (Russisch, maar met een Nederlandse NV) en Spotify. Coolblue is met een waardering van $800 miljoen misschien wel de volgende. Dat heeft als gevolg dat VC’s Nederland serieuzer gaan nemen. Ons land blijkt door onze sterke roots in e-commerce en nu dus ook fintech in staat scale-ups en unicorns voort te brengen. Daar trekken andere ondernemers dadelijk profijt van.

Acquisities

Adyen is dan wel een scale-up,  maar op de schaal waarop zij zich nu begeven is het lastig manoeuvreren en innoveren. Fintech-startups in de Benelux-regio als Cash-or-Card en Payplaza die in niches gedoken zijn die niet volledig of adequaat gedekt door de services van Adyen en zullen derhalve een prooi zijn om toe te voegen aan het productportfolio. Van der Does meldt zelf dat ze met name in POS (point of sale) willen uitbreiden in productportfolio. Immers, Adyen’s exit met een dergelijke ronde is alleen maar mogelijk richting de beurs. Dan moet het bedrijf niet alleen horizontaal groeien (meer omzet draaien), maar ook verticaal (omzet halen uit nieuwe producten en diensten). Daar zit ook een risico: wellicht zal Adyen copycat-gedrag moeten vertonen als zij een concurrent in een bepaalde hoek niet uit de markt kan drukken.

1632_400573776705175_316748573_n

Acquihires

Om dus zelf horizontaal en verticaal te groeien, is ook talent nodig. Zowel voor interne innovatie als om de ontwikkelingkracht binnen het bedrijf te vergroten. Er is al een relatieve schaarste aan het ontstaan op de arbeidsmarkt voor geschikt personeel dat bij een technologiebedrijf kan en wil werken. Adyen zal dus deels misschien wel dezelfde route moeten volgens als Facebook, Google, Twitter, Uber en andere unicorns aan de andere kant van de plas: het inlijven van top-personeel middels een acquihire (een overname van een bedrijf omwille van het aanwezige talent). Recent zijn er al twee zulke voorbeelden in Nederland geweest: Apple met PRSS en Uber met Moop. Persoonlijk ben ik daar niet op tegen: het biedt een exit voor zowel founders als investeerders. Dat geld en talent vloeit altijd weer terug in het ecosysteem, vroeger of later.

Werk!

Het betekent ook meer en goed betaald werk. Adyen – 190 werknemers, volgens LinkedIn 140 in Amsterdam – zal een extra hockeystick aan zijn toch al gigantische groei moeten toevoegen, om de investeerders tevreden te stellen. Het zou logisch zijn dat de workforce van Adyen, ook in Nederland, daarom wordt opgeschaald, misschien wel vertienvoudigd. In sales, marketing maar ook in development voor verdere schaalbaarheid. Dat heeft een aantal voordelen. Er zijn nu meer doorgroeimogelijkheden (een getalenteerde marketingpro kan een startups gebruiken als opstap naar Adyen). Nederland moet een hotbed worden voor talent, de banen zijn er al. Dit kan een versnelling betekenen in betere opleidingen en talent dat al jong hierheen verhuist. En het talent dat op eigen benen gaat staan, gaat zelf ook weer startups beginnen met waardevolle lessen uit de ‘leerschool’ die Adyen daardoor wordt. Dat zag je ook ontstaan rondom Paypal, met de PayPal Mafia die later bedrijven begon als Yammer en Tesla.

Giving back

Adyen deed al veel aan giving back, het principe waarbij je als succesvol bedrijf in het ecosysteem kennis en support teruggeeft aan de community. Het bedrijf steunt de Tech5 van The Next Web en het was sponsor van het NFC&Contactless programma van Startupbootcamp. Maar zal het zwaartepunt nu op wereldwijde of buitenlandse initiatieven komen te liggen, zoals TC Disrupt in het verleden? Vooral in de Aziatische markt zit veel rek, analyseert Adyen, en de versnelling moet dus daarvandaan komen. De verwachting is eerder dat marketingbudgetten voor dergelijke initiatieven naar het buitenland gaan. Helaas.

IPO/beursgang

Investeerders zoeken altijd naar een exit en de logische route voor Adyen is naar de beurs gaan. Logischerwijs komen twee grote meteen in gedachten: NASDAQ en London Stock Exchange. Voor Nederland zou het geweldig zijn als er eindelijk een tech-bedrijf met Nederlandse wortels naar NASDAQ gaat (even Priceline/Booking, medtech-spelers UniQure en het feitelijk Russische Yandex niet meergerekend). Daar zitten toch de echte spelers. Alleen voor de branding van het nietige Nederland als technologie-hotbed in de wereld zou dat fantastisch zijn. Je kunt naast het Centraal Station in een anoniem kantoorgebouw een beursgenoteerd tech-bedrijf bouwen, hoe gaaf zou dat zijn?

Maar… “Zie ons als een internationale speler”

Pieter van der Does. Foto: Adyen

Pieter van der Does. Foto: Adyen

Er is wel een maar. Adyen is gezien het klantportfolio eerder ‘de portemonnee Silicon Valley‘. Zouden ze daar weten dat het een Nederlands bedrijf betreft? Zou klant Facebook er iets om geven dat ze feitelijk zaken doen met Amsterdam? Adyen heeft altijd goed, misschien wel angstvallig, verborgen gehouden dat het geen Amerikaans bedrijf is. CEO Pieter van der Does in NRC: “30 procent van onze omzet komt uit de VS, 10 procent uit Azië, 10 procent uit Latijns-Amerika en de rest uit Europa. Het is belangrijk dat klanten ons zien als een wereldwijde speler, niet als een Europees bedrijf. Vandaar dat we nu nieuwe Amerikaanse investeerders hebben en een partij uit Singapore.” Kortom, uiteindelijk is maar de vraag of het succes van Adyen, met 150 miljoen euro omzet en 10 miljoen winst, wel volledig zal afwentelen op Nederland.

Beelden: Adyen. Ook een mening? Mail ons of laat een comment achter:

Name
E-mail
Website
Comment
Captcha

Send contact form

 

Leave a Reply

*