Europese Commissie investeert 16 miljard in onderzoek en innovatie

Europese Commissie investeert 16 miljard in onderzoek en innovatie

This article will take you 2 minute(s) to read

Vandaag werd door eurocommissaris Carlos Moedas (Onderzoek, Wetenschap en Innovatie) bekendgemaakt dat de Europese Commissie 16 miljard gaat investeren in Europese onderzoek- en innovatieprojecten. 

Horizon

De investering is onderdeel van het op 1 januari 2014 opgerichte Horizon 2020-programma, een subsidiefonds voor innovatie en onderzoek waarin totaal maar liefst 77 miljard euro wordt geïnvesteerd tussen 2014 en 2020. Met dit onderzoek wil de Commissie economisch concurrentievermogen en kennis vergroten, en inzetten op innovatie in belangrijke thema’s zoals gezondheidszorg, duurzaamheid, (groene) energie, milieu en voedsel(industrie).

Essentieel

“Onderzoek en innovatie zijn de motoren van Europese ontwikkeling en essentieel voor het aankaarten van urgente probleemstekken zoals immigratie, klimaatverandering, schone energie en gezonde samenlevingen,” aldus eurocommissaris Moedas. Zijn lijfspreuk ‘Open Innovation, Open Science, Open to the world’ vat deze missie uitstekend samen: een wereld waarin nieuwe kennis wordt gemaakt en gedeeld door wereldwijde samenwerking tussen talloze mensen uit verschillende milieus, met allemaal hun eigen achtergrond, expertise en ideeën voor een betere wereld.

Nederland

En daar gaat het natuurlijk voor een groot deel over startups die een betere wereld voor ogen hebben: nieuwe denkers die oplossingen zien voor problemen – of beter: hoe iets helemaal anders moet of kan. Er zijn meer dan genoeg Nederlandse startups die zich met bovenstaande thema’s bezighouden, dus het wordt interessant of deze investeringen ook op Nederlandse bodem terecht zullen komen. Zo wordt er bijvoorbeeld 139 miljoen euro geïnvesteerd in the internet of things, waar Nederlandse startups CareToSave of Undagrid hun sporen aan het verdienen zijn. Laatsgenoemde werd vorig jaar bijvoorbeeld nog uitgeroepen tot de beste internet-of-things-startup van Europa en startup van het jaar.

Duurzaamheid

Of wat dacht je van de 232 miljoen die wordt gestoken in onderzoek en nieuwe initiatieven om Europese steden duurzamer te maken, of de 670 miljoen die wordt geïnvesteerd in de kringloopeconomie? Ook op deze gebieden speelt Nederland een belangrijke rol, met initiatieven zoals de KarTent, of de startupincubator UtrechtInc die onlangs nog extra capaciteit vrijmaakte voor startups die zorgen voor een gezonde leefomgeving.  Veel Nederlandse startups richten zich ook primair op de mogelijkheden van deeleconomie, denk dan aan TicketswapThuisafgehaaldPeerbySamenrijdenbarqo, VANMOOF of Bohemia.

 

Leave a Reply

*