Fairphone gekroond tot snelst groeiende startup van Europa op #TNW15

Fairphone gekroond tot snelst groeiende startup van Europa op #TNW15

This article will take you 2 minute(s) to read

Het kan verkeren. Wat bescheiden begon als een campagne tegen conflictmineralen, is nu booming business. Het Amsterdamse Fairphone is op The Next Web 2015 beloond met de Tech5 award voor snelst groeiende startup van Europa.

Andere snelle groeiers

Vorige maand werd Fairphone al gehuldigd als snelst groeiende startup van Nederland en veroverde daarmee een plekje in bij de laatste Europese deelnemers. Andere snelle groeiers die in de race waren voor de Tech5-award waren Festicket en Yplan uit het Verenigd Koninkrijk, Blacklane uit Duitsland, Uplike uit Frankrijk, het Zweedse Freespee en Packlink uit Spanje. Het doel van de awarduitreiking is om de snelst groeiende startup in Europa te belonen, selectie gebeurt op basis van de inkomsten tussen 2012 en 2015.

Conflictmineralen

Bij Fairphone zijn dus alleen maar stijgende lijnen te bespeuren. De Amsterdamse startup begon ooit om consumenten in het westen bewust te maken van het gebruik van conflictmineralen in hun gadgets. Uiteindelijk bleek de materie zo ingewikkeld uit te leggen, dat de Amsterdammers maar besloten zelf een ‘eerlijke’ telefoon te maken. Het doel was een smartphone met zo min mogelijk ‘slechte’ grondstoffen, terwijl het bedrijf tegelijkertijd transparant is over de inkoop, de kosten, de opbrengsten en de herkomst van de materialen.

Stijf uitverkocht

Daarmee raakten ze blijkbaar een gevoelige snaar. De eerste editie van de Fairphone werd uiteindelijk 60.000 keer gemaakt en is stijf uitverkocht. Vanwege het pre-sales model, klanten moesten eerst betalen voor de smartphone in productie ging, heeft Fairphone nooit funding nodig gehad. Fairphone-oprichter Bas van Abel ziet in de afgelopen jaren het bewijs dat de boodschap van Fairphone in ieder geval luid en duidelijk is gehoord. “Blijkbaar willen mensen dat de manier waarop zaken wordt gedaan veranderd. Het feit dat wij deze award winnen wil zeggen dat social enterprises goed kunnen doen en toch omzet kunnen draaien.”

Tweede editie Fairphone

De tweede editie van de Fairphone is al in ontwikkeling. In tegenstelling tot de eerste Fairphone wordt dit een volledig in eigen huis ontworpen toestel, waarbij vooral veel aandacht uitgaat naar duurzaamheid en de mogelijkheid de boel te repareren als het stuk gaat. Naar verwachting beginnen de pre-sales voor de nieuwe smartphone in september dit jaar. Op de website hebben tot op heden bijna 35.000 mensen aangegeven interesse te hebben in het toestel, zonder dat er ook maar één detail over bekend is. De groei is er bij deze startup voorlopig nog niet uit.

Foto: Tessa Wernink neemt de Tech5 Award in ontvangst – Julia de Boer voor The Next Web Conference

Leave a Reply

*