‘Bank-uit-een-doos’ van Amsterdamse startup helpt banken naar de cloud

‘Bank-uit-een-doos’ van Amsterdamse startup helpt banken naar de cloud

This article will take you 4 minute(s) to read

De bankwereld bleef maar aanmodderen met dure, verouderde software. In 2009 kon Chris Zadeh het niet langer aanzien en begon samen met Erik Drijkoningen, Bas Wouwenaar en Ilco Bolhuis het bedrijf Ohpen. De Amsterdamse startup Ohpen biedt banken kant en klare oplossingen om hun diensten te verhuizen naar de cloud. We spreken met CMO Angelique Schouten over de voordelen en valkuilen.

‘bank-uit-een-doos’

Ohpen heeft een modulair softwarepakket ontwikkeld voor banken en andere financiële instellingen waarmee het bedrijf volledig wordt verplaatst naar de cloud. Daarvoor maken ze gebruik van Amazon Web Services (AWS) als platform en bieden ze naar eigen zeggen een ‘bank-uit-een-doos’-oplossing als SaaS-dienst te draaien. “Wij hebben jarenlang als bankiers gewerkt met oude software en dure hardware”, blikt Schouten terug. “Onze realiteit was dat de systemen vaak niet werkten en we miljoenen euro’s betaalden voor het onderhouden van deze systemen. Nagenoeg alle financiële instellingen wereldwijd kampen met dezelfde problemen. Daarom hebben we een geheel nieuw softwareplatform gemaakt op basis van de nieuwste cloudtechnieken en cloudbanking geïntroduceerd”.

Betalen voor gebruik

Cloudbanking is volgens Schouten niet alleen makkelijker, sneller en minder gevoelig voor storingen, maar ook voordeliger. Banken betalen immers alleen voor de ruimte die op dat moment in de cloud wordt gebruikt. Daarnaast kan er beter worden ingespeeld op innovaties en worden updates sneller doorgevoerd. Schouten. “Dankzij Ohpen maken al enkele grote Nederlandse financiële instellingen gebruik van nieuwe cloudoplossingen. Ook Spaanse, Italiaanse en Australische banken zijn al aan het cloudbankieren.”

Ohpen frontend

Big data bij banken

En klanten? Die krijgen in ieder geval te maken met minder storingen van hun online bankdiensten. “Ook wordt bankieren persoonlijker, omdat banken met behulp van (big) data meer geïntegreerd weten over hun klanten en hierop kunnen inspelen”, aldus Schouten. “Big data staat in verband met veiligheid en privacy niet altijd in een goed daglicht, maar het kan echt voor betere dienstverlening zorgen. Het commerciële doel moet hierbij niet altijd voorop staan, maar juist het helpen van de klant. Heeft een klant bijvoorbeeld een baby gekregen en wordt er elke dag 3,20 euro afgeschreven bij Starbucks? Dan kun je hem of haar er best op wijzen dat het tien jaar lang opsparen van die frappucino ervoor zorgt dat zijn of haar kind kan studeren. Met big data kunnen patronen in uitgaven worden herkend. Hierdoor kunnen persoonlijke spaar- en beleggingsproducten worden aanbevolen, maar ook fraude kan worden herkend worden.”

De cloud van Amazon

Ohpen vond in de Amerikaanse server-gigant Amazon de partner waar ze naar zochten. “We hebben destijds meerdere partijen benaderd, maar alleen AWS stond echt voor ons open en heeft zelfs met ons meegedacht door rekening te houden met de specifieke eisen voor banken, verzekeraars en toezichthouders”, zegt Schouten. “Beschikbaarheid en veiligheid zijn de twee belangrijkste aspecten om te kiezen voor een aanbieder van clouddiensten. Uiteraard gecombineerd met lage kosten. Daarom hebben wij naar een cloud aanbieder gezocht die én veel kennis heeft én wereldwijd actief is, en dit tegen zo laag mogelijke kosten aanbiedt.”

Hoe veilig is een bank in de cloud?

Grote vraag is dan, als het om onze centen gaat, of het wel allemaal veilig is om die gegevens in de cloud op te slaan. Schouten is daarvan in ieder geval overtuigd. “We beperken heel strikt wie toegang heeft, gegevens worden versleuteld en er worden strikte procedures gehanteerd. Daarnaast is Amazon Web Services in 2013 officieel goedgekeurd als cloudaanbieder voor financiële instellingen door De Nederlandse Bank. AWS heeft veel dezelfde certificeringen als de meeste financiele instellingen, en in sommige gevallen zelfs meer. Met certificeringen zoals PCI DSS Level 1, SOC 1, 2, 3 en ISO 27001 hebben we het gevoel dat Ohpen door de infrastructuur van AWS misschien wel veiliger is dan de meeste banken.”

Groei van Ohpen

Ohpen is in 2008 opgericht en heeft als eerste partij bankieren in de cloud mogelijk gemaakt, Sinds 2014 doet Ohpen zelf geen vermogensbeheer meer, maar richten ze zich puur op de SaaS. De startup is daarmee behoorlijk gegroeid de laatste jaren. Wat ooit begon met 4 man op kantoor, is nu een onderneming met 65 mensen in dienst die dagelijks bezig zijn om miljarden euro’s in de lucht te houden namens grote klanten als Robeco. Daarbij past de startup goed zichzelf niet over de kop te lopen. ”We groeien heel voorzichtig, met militaire precisie”, zegt Schouten. “Stapje bij beetje. Eigenlijk zijn we gewoon een degelijk software bedrijf en werken we met de slimste en beste techneuten, rekenwonders en infrastructuur-mensen.”