Fintech-bedrijf Mollie maakt ondernemers klaar voor abonnements-tijdperk

Fintech-bedrijf Mollie maakt ondernemers klaar voor abonnements-tijdperk

This article will take you 3 minute(s) to read

Online betalingen worden meer en meer de norm in het bedrijfsleven. Niet alleen grote online bedrijven hebben dit voor elkaar, ook steeds meer kleine winkels, ZZP-ers en andere ondernemers worden geacht een soepel werkend, uitgebreid online betaalsysteem in gebruik te hebben. De Amsterdamse fintech-groeier Mollie voorziet in de middelen om ondernemers online geld te laten innen. Daarnaast mikken ze nu met Mollie Recurring ook op de abonnements-hype die heerst.

Overal abonnementen

Want laten we eerlijk zijn, iedereen heeft waarschijnlijk de afgelopen jaren wel een paar abonnementjes afgesloten. Van Spotify en Netflix tot de wekelijkse voedseltas van de plaatselijke groenteboer of een serie verse scheermesjes. Vooral voor die laatsten was het tot voor kort lastig om terugkerende betalingen goed en gemakkelijk geregeld te krijgen. Mollie Recurring moet daar de oplossing voor bieden. Volgens de fintech startup zelf, hoeven er maar een paar regels code geïmplementeerd te worden om de boel werkend te krijgen.

Soepel aan de voorkant, complex aan de achterkant

De toename in abonnementsdiensten komt niet uit de lucht vallen. Voor ondernemers is het een goede manier om klanten aan zich te binden, terwijl consumenten er gemak en peace-of-mind voor terugkrijgen. Maar niet elk betaalsysteem kan terugkerende betalingen voor zijn rekening nemen, terwijl ondernemers er niet op zitten te wachten dit allemaal handmatig te doen. “Alleen de eerste keer hoeven ze hun betaalgegevens in te voeren en te verifiëren. Volgende afschrijvingen gaan vanzelf, zonder extra handelingen”, zo meldt Mollie. “Maar hoe soepel herhaalbetalingen ook lopen aan de voorkant, aan de achterkant zijn ze complex.” Mollie Recurring neemt naar eigen zeggen het complexe deel voor zijn rekening, ontwikkelaars of ondernemers kunnen de boel in een kwartiertje draaiend hebben.

Paar regels code

Mollie heeft met herhaaldelijke betalingen zeker niet het wiel opnieuw uitgevonden. Het fenomeen is al ouder dan internet, maar recenter biedt het eveneens uit Amsterdam afkomstige Adyen deze optie ook al. Waar Mollie het verschil moet maken, is op het gebied van gebruiksgemak voor de ondernemer en de ontwikkelaar die hem bij staat. “Als developer wil je liever niets te maken hebben met alle edge-cases die betaalmethodes zoals creditcard en SEPA-incasso hebben” zegt Mollie-oprichter Adriaan Mol. “Met de uitbreiding van Mollie Recurring in onze Mollie API hebben we terugkerende betalingen opgelost zoals je van Mollie zou verwachten: slechts een paar regels code nodig en klaar.” Ook flexibele betalingen kunnen geautomatiseerd worden, en het is eenvoudig om eenmalige akties toe te voegen.

Groei in Nederland en België

Het implementeren van Mollie Recurring is gratis, vervolgens wordt er per transactie een fee gerekend. Voor incasso, de meest gekozen optie aldus Mollie, is dat €0,20. Het in 2004 opgerichte Mollie is de laatste tijd stevig uit te breiden. Daarvoor heeft het een reeks innovaties aangekondigd waarvan Mollie Recurring er een is. Eerder dit jaar werden ook de tarieven al verlaagd. De fintech startup bediende eind 2015 meer dan 19.000 actieve klanten, waaronder Beslist.nl, Coffee Company, Deliveroo, Grolsch, ID&T, Ronald McDonald Kinderfonds, TMG en Utopia, en verdubbelde vorig jaar bijna het aantal transacties. Naast Nederland is Mollie ook in België actief.